Összes oldalmegjelenítés

2013. május 30., csütörtök

Dumál, dumál, dumál

Azt mondják az okosak, hogy van akinek a beszélőkéje fejlődik gyorsabban, hamarabb és van, akinek a mozgása tart előrébb.
Kendusnál egyértelműen a beszéd fejlődött gyorsabban, látványosabban. A mozgása 15 hónapos koráig kicsit lemaradt a kortársaihoz képest, de ma már olyan jól tud pl. egyensúlyozni, hogy a kétkerekű rollerral közlekedik, nem is akárhogyan, villám Vili. Ha a néptáncon páros lábbal kell ugrálni, akkor még nem egyszerre mozog a lába, olyan kicsit, mintha indiánugrálást csinálna.

Kb. 18 hónapos volt, amikor elkezdett szótagokat majd szavakat és mondatokat mondani.(egy állandóan csacsogó anyuka mellett ez nem volt nehéz)utána pár hónappal már mondta a rövidebb mondókákat, verseket. Mostanában az a menő nála, ha a verseket átkölti, halandzsázik, de úgy csinálja, hogy közben rímeket gyárt. Csuda egy figura:)

A környezetünkben mindig megjegyezték, hogy milyen tisztán, érthetően és választékosan beszél(mint az anyja:), az apja megkérdezi időnként tőlem, hogy tudok-e ajánlani neki egy jó logopédust:)
Vannak hangok, amik még nem az igaziak, ilyen pl. az "R" hang, helyette "J" ejt, de furamód, ha odafigyel, akkor a Répa, retek, mogyoró kezdetű mondókát helyesen mondja. Vagy "N" helyett "Nyt"-t ejt.
Olvastam egy társasjátékról: Grimassimix, ami a logopédusok játéka, játszva, nevetve fejleszt beszédhibákat.

Ragozásnál is időnként előfordul egy kis magyartalanság vagy olyan csepeliesen mondja, hogy enyim, az enyém helyett.
Illemtudóan megkérdezi, hogy kipróbálhat-e valamit, szabad-e neki. (Valamelyik nap a csatornázási művek autója állt kint az utcán, erre ő: Anya, kipróbálhatom?-mármint, hogy felmászik az autóra)
A humora, ami zabálnivaló is átjön a beszédén: "Anya, hol a te férjed?"
Kérni és köszönni is nagyon tud, bízom benne, hogy ezeket soha nem fogja elfelejteni. Pl. étkezés után azt mondja, hogy köszi Anya, köszi Apa.

Az érzelmeit az ölelésen kívül verbálisan is képes kifejezni: "Szeretlek, Anya!"Jól vagy, Anya?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése