Összes oldalmegjelenítés

2016. március 2., szerda

Menni vagy maradni?

Mióta Anya lettem átalakultak az éjszakáim. Anyatejes babák voltak a fiúk, kezdetben a szoptatás/fejés miatt nem aludtam, majd jött a fogzás, betegségek, stb. Mostanában az ovikérdés foglalkoztat, annyira, hogy éjjel felébredek, agyalok, gondolkodok, nem tudok kikapcsolni.
Szeptemberben Kendus ovit váltott, az oka az volt, hogy az ovin belül indult egy magán angol csoport, ahová a szeretett óvónénink átment. A másik óvónéni-akit nem kedveltünk, pl. erőszakos altatás miatt sem-átment egy budai intézménybe.

Anyagi okok miatt nem követtük az óvónénit. Tavaly úgy gondoltuk, hogy egy évet-Kendének az utolsót, Vincinek az elsőt-közös csoportba töltenék a fiúk. Ha ezt az évet az angol csoportba töltenék a fiúk, az ovi költségeit nem tudnánk finanszírozni. Havonta talán bírható lenne egy gyereknek az ovi fizetése, de akkor 2 évet számoltunk Kendusra és ha összeadjuk a havi összeget, éves szinten nagyon magas összeg jönne ki. Úgy gondoltam, akkor inkább fundamentát fizessünk ebből a gyerekünknek, ne ovit. Most, hogy látjuk Vincinek mi az útja, dönthetünk másképp.
Az angol csoport legnagyobb előnye, hogy 4 pedagógus van most a 16 gyerekre!
Ebből 3 nehéz eset(egynek van papírja róla, de a másik kettő is nehezen integrálható)
Kende pajtásai követték az óvónénit(ők jövőre iskolába mennek, Kende év vesztes, ezért ő még marad)

Nagy reményekkel váltottunk. Már a második hónap után sejtettük, hogy nem jól döntöttünk. Semmi nem történik az oviban foglalkozás, nevelés címszó alatt. Nem tanulnak verseket, nincs dalolás, nincs mese, körjáték, drámajáték, kirándulás, program, rajzolás és még sorolhatnám. Fél év alatt egyszer sem hozott haza Kendus olyan rajzot, amit úgy készített volna ott, hogy leült az asztalhoz és rajzolt vagy színezett. Helyette van szabad játék, azzal a játékkal,amit itthonról bevisz. Az itthonról bevitt játékokat nem támogatom, de amikor elmondta, hogy a "nagyok"nem engedik az ottani játékkal játszani, akkor megengedtem. Az óvónő(k)nem partnerek a segítségnyújtásban.

A legnagyobb aggodalmam, hogy mióta ide jár Kende bepisil. Csak ott az oviban fordul elő, nem teljesen engedi el a vizeletét, hanem csak néhány csöpp, de gatyát kell cserélni. Emiatt (is)szóltam már az óvónőknek, hogy beszéljünk, kérek fogadóórát. November elején szóltam először, aztán mindig lett részükről kifogás: megdöbbentem, amikor azt mondták decemberben, hogy adnak március közepén időpontot(első fogadóóra), mert nekik az iskolába menő gyerekekkel kell foglalkozniuk. Nem találjuk a közös nevezőt, van egy problémám, amit az óvónők szerint nem súlyos, ezért adnak 4hónap múlva fogadóórát.
A bepisilés miatt már beszólt neki az egyik csoporttársa, amit én is hallottam. Rögtön szóltam az óvónőnek, aki elbeszélgetett vele, aztán a piszkálódás nem maradt annyiban, szóltam a fiú anyjának is.

Kende "vegyértékei"nincsenek kihasználva. Okos gyerek, szivacs a memóriája. Ennek ellenére mindig a "Vajas Pánkó" a mese és a "Süsü". Már vittünk be mesekönyveket, diavetítőt, csak, hogy történjen valami...
Közben lecseszett az óvónő, amiért nem megyünk az alapítványi bálba!Megáll az eszem. Mindig mondják, hogy mennyit fizessünk ezért-azért, amivel nincs gond, ha látnám, hogy valami történik és az összeget a gyerekre fordítják.
A farsang 8-10-ig tartott, 10-kor mondta az óvónő, hogy vegyék le a jelmezt.(Kende dinó jelmezét az óvónő úgy ledobta a sarokba, hogy letörött a dinó feje)

A másik, hogy az óvónő mindig a gyerekektől távol ül, soha nem mellettük. Általában telefonozik a fiatal, az idősebb beszélget a dadussal.Kende a karácsonyi műsoron szeretett volna önállóan verset mondani, nem engedték. Azt mondták szokjon be a csoportba, utána kap verset....szerintem aki szerepelni akar, az már beszokott. A műsor alatt halkan mondta mindenki szövegét.
14.30-ra megyek érte, megkérdezem az óvónőt, hogy minden rendben volt, hogy telt a mai nap. A válasza borítékolható: "minden rendben van"-aztán kimegyek és látom a pisis csomagot....
Állóvíz, gyerekmegőrző.

Felvetődött bennünk, hogy lépünk. Visszamennénk a szeretett óvónénihez, akihez Kende ragaszkodik a mai napig, pl. azt kérte szülinapjára, hogy jöjjön el hozzánk játszani a lányaival. Biciklizzünk a régi ovi felé. Próbálkoztunk az új ovistársak felé nyitni. Két fiút elhívtunk játszani hozzánk, el is jöttek, de az egyik folyamatosan kereste a balhét...
Kende barátai a régi kacsacsoportból valók.

Menjünk?Maradjunk?Újabb változásnak kitegyük Kendust?
Ha itt marad, akkor szeptembertől 4 nagycsoportos lesz, jönnek a kicsik. Eddig sem volt"foglalkozás", ha jönnek a 2,5-3 évesek, akkor még inkább elkallódik.



4 megjegyzés:

  1. A leírtak alapján szerintem egy percig se gondolkodjál a váltáson.
    Csak ámulok-bámulok, hogy milyen ovódáról beszélsz, én még ilyent nem is hallottam, ez magánovi, hogy sokba kerül?
    Arról nem is beszélve, hogy emberileg nem állnak a helyzet-magaslatán, sőt nagyon az alján sem.((

    VálaszTörlés
  2. Pedig vannak ilyen ovik,sőt!
    A kinti (németországi) ovik kb. ugyanilyenek,ha nem rosszabbak.
    Bővebben nem térek ki rá,hisz tudod meséltem róla már neked...
    Viszont itt az a nagy helyzet, hogy esélyed nincs váltani (még ha ez kissé hihetetlenül is hangzik).Az emberfia örül,ha felveszik a gyerekét oviba,mert rengeteg a gyerek,kevés az ovi és óriási hiány van óvónőkből.
    Másik városba sem viheted át,mert az nem a te körzeted,oda nem veszik fel.Magánovi?Megfizethetetlen...
    Bár mi is szívesen váltottunk volna,nem tudtunk.Így maradt az évek visszaszámlálása,meg sokszor a "nyelés",hogy nem is szólok inkább, mert felesleges...
    Bár amikor a gyerek 4 fokban sapka nélkül játszott az udvaron (!),na amellett már én se mentem el!
    Részemről próbálom itthon pótolni azt,amennyire tudom ugye (nem óvodapedagógus révén) amit az oviból hiányolok.
    Szóval ha nálatok van lehetőség a váltásra én biztosan váltanék!!!

    VálaszTörlés
  3. Óh, hát ez nagyon nem jól hangzik. Ákos óvodájával nem voltunk elégedettek, de korántsem érzékelem (így utólag) ennyire problémásnak, mit amiket te leírtál itt csokorba szedve. És ott az egyik óvónő igazi óvónő volt. Bármikor mentünk, nem jött oda az ajtóhoz beszélni, de azért nem, mert a gyerekek között ült és játszott velük. A mostani óvodából Ábel szinten minden héten új dalocskával, verssel jön haza, gyakran csinálnak valamilyen képet - pedig színtiszta kiscsoport. De igazából én a nemtörődömség miatt gondolkodnék el az újraváltáson...

    VálaszTörlés
  4. teide: itt az óvónénik vagy adminisztrálnak vagy megy a dumcsi a dadussal, a fiatalabbik telefonozik.
    A váltástól félek, az óvónéni fix, a gyerekek nem, mert a pajtik suliba mennek.
    Kende még nem jött haza a fél év alatt új dallal vagy mondókával...

    VálaszTörlés