Összes oldalmegjelenítés

2014. augusztus 1., péntek

Harapás

Kendust megharapta az oviban egy kisfiú, Cs., aki a csoporttársa, fél évvel idősebb tőle.
(Nálunk letelt az 5 hét vakáció, a csoport 1-2 fő kivételével maximum létszámmal működik, a saját óvónénijükkel. Kedve volt menni, hát menjen. Heti 2-3 nap megy)

A csoportban három fiúról tudok, akik problémásak, triumvirátus.
Több mindenben térnek el a normáltól, de pl. Cs.-nél magatartászavar, beszédhibán túl eddig mást nem találtak.
Nem messze tőlünk van egy speciális óvoda/iskola, ide nem veszik fel Cs.-t(aki egyébként egy felnőtt ember figyelmét követeli),mert az említetteken kívül nincs más fogyatékossága.
A csoportban 23 gyerekre van egy dadus, időnként pedagógiai asszisztens és egy óvónő(Ebéd körül, amikor váltják egymást az óvónők, akkor mindketten bent vannak).
A három fiú közül az egyik mindig csinál valami galibát. Pl. harap, verekszik, rombol.(Sajnos tudom, hogy minden csoportban van "harapós"gyerek, nem lehet elkerülni)

Nem szeretném, hogy Kende még egyszer áldozat legyen. Merthogy az volt.(Rajta kívül még a szomszéd kislány is, róluk tudok)
Kende közösségben(más szituációban is) rendkívül szabálykövető, udvarias, alkalmazkodó, csapatjátékos.
Nem agresszív.(Pár napja elkezdett csúnyán beszélni)

Az óvónő nem vette észre, hogy Kendus kezébe beleharapott Cs. (valahol ez is megbocsájtható, több mindenre kell figyelnie)Mindenesetre szóltam az óvónőnek, hogy figyeljenek oda Kendusra(Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de ez a gyerek 4 éves, mi lesz 6 évesen kiharapja a húst a fiam kezéből?!)Kendus miután megtörtént a baj, szólt az óvónőnek, aki büntetésbe állította Cs.-t(nem tudom, hogy ebből a büntetés formából Cs. mit fogott fel és mennyi értelme volt)
Akkorát harapott és olyan mélyet, hogy 1 hét után is látszott a gyerek állkapcsa.Feldagadt a kezén és belilult.

Délután mentem érte az oviba, odafutott hozzám Cs. és közölte, hogy Kende beleharapott!(simlis is a gyerek), odahívtam Kendust, hogy tisztázzuk a helyzetet(addigra Cs. lelépett)és mutatta a kezét.
Kendus elmondása szerint ő nem bántotta Cs.-t és nem provokálta.
Cs. másnap, amikor az anyukájának is megmutattam a fiam kezét(elhűlt a látványtól és nem tudott a dologról)közölte, hogy ő és a másik problémás gyerek lónak képzelték magukat és kiszemeltek néhány gyereket a csoportból, akiket Cs. megharap.

Azt tanácsoltam Kendusnak, hogy kerülje el Cs-t(mellette öltözik, így nehéz lesz).Ha bármi gond van, akkor szóljon az óvónéninek.
Kendus megbocsájtott Cs.-nek.
Beszélgettem Cs-vel, elmondtam neki, hogy buta dolog másnak fájdalmat okozni és nem lesz belőle okos Pókember, ha így viselkedik.

Cs. korához képest apró termetű, hiányoznak fogai(már kitörtek)és abszolút vezér a csoportban.
Mit lehetne az ilyen gyerekekkel csinálni?
Éljen az intergáció...........................................
Az enyém megtanulja megvédeni magát!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése