Összes oldalmegjelenítés

2012. március 1., csütörtök

Uzsonna

Ma narancs-eper lekvárral töltött kuglófot sütöttem uzsonnára.(Nóri egyszer megjegyezte, ha nekem is lesz gyerekem, akkor mindig kell neki valamit főzni/sütni:)pedig fincsi a Kecskeméti. Néha Kendus is kapott Kecskemétit, főleg ha utaztunk, de próbáltam én kreálni neki a menüket.
A recept a Nők LApja konyha egy régebbi számából való. Sokáig előfizető voltam a lapra, mert könnyen elkészíthető, izgalmas receptek vannak be. Amikor a házhitelünk majdnem a duplájára nőtt, akkor el kellett gondolkozni, hogy mi az a "luxus", amiről le tudunk mondani. Egyik ilyen a Nők LApja konyha előfizetése volt, igaz néha elcsábulok az újságárusnál és megveszem. Annyira finom lett, Csibó is megjegyezte, akinek nem ízlett a tegnapi ebéd: paprikás krumpli. Szerinte az általam főzött paprikás krumpli inkább krumplileves, ízre finom, de az állaga nem tetszett neki.
A tésztát összeállítottam reggeli után, aztán be a spájzba, kelt magának, addig mi Kendussal sétáltunk, annyira szép idő volt(délután 3 órát aludt), ebéd után pedig megcsináltam a kuglófot. Eddig mindig olyan kuglófot csináltam, amihez nem kellett élesztő.
Sikere van, lehet, hogy valamelyik márciusi ünnepeltnek is sütök.
A recept szilvalekvárral írja, de nekünk egy kis narancs -és eperlekvárunk volt.
Leírom a receptet, hátha Nóri is kedvet kap hozzá:)
Hozzávalók: 40dkg liszt, csipet só, 5 dkg olvasztott margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 2 dl tej, 3 evőkanál cukor, 2 dkg élesztő, 1 tojás, 30dkg lekvár(bármilyen sütésálló lekvár jó)

1. Az élesztőből, a tejből kovászt készítünk és 5-10percig hagyjuk felfutni
2. A lisztet a sóval és a vaníliás cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a felfutatott élesztőt és az egész tojást majd tésztává gyúrjuk és ezután dolgozzuk bele az olvasztott margarint.
3. Langyos helyen megkelesszük majd lisztezett deszkára borítva téglalappá nyújtjuk. Megkenjük lekvárral és feltekercseljük.
4. Körbefogjuk vele a kuglófforma közepét, megszurkáljuk langyos helyen megkelesztjük és 170fokos sütőben 1 óráig sütjük.
(Ha a színe túl sötét lenne, de még nem sült át a tészta, akkor 150fokon tovább sütni.

Jó étvágyat hozzá!
                         

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése