Összes oldalmegjelenítés

2016. augusztus 28., vasárnap

Szilvásgombóc

Minden augusztus utolsó szombatján van Kétbodonyban Gombócfesztivál. Tavaly nem tudtunk elmenni, mert Kendus a Lászlóban gyógyult, de előtte voltunk és nagyon jól éreztük magunkat, ráadásul most az idő  csodálatos volt.
Kétbodony a Cserhát lábánál fekszik, egy kis nógrádi gyöngyszem, mint ahogy a környékbeli falvak is.

Reggel lassan készültünk el, nehéz és sűrű volt a hét, még elmentem piacra, olyan 10.30 körül indultunk. Gondoltam, hogy ideális időpont az indulásra, majd csend lesz a kocsiban, mert kidőlnek.(Kende hétköznap 5.30-kor ébredt, délután egy alkalommal aludt), hát nem lett igazam. Helyette közéjük kellett ülnöm, mert Vinci kikötötte magát, ordított, lefeküdt a lábtörlőre, kitépte a tesója kezéből a könyvet, az ajtót próbálta nyitogatni(gyorsan rájött, hogy le van zárva), aztán az ablakhoz nyúlt...Végül hátra ültem az ölembe vettem, simogattam, nem aludt el, nyitott szemmel pihent.

Ebéd időre érkeztünk meg, megváltottuk a szilvásgombóc jegyünket. Zoli valamiért bográcsgulyásra volt rákattanva(mindig más kell neki, mint ami van:), bablevest vett magának, amiben elmondása alapján kemény volt a bab.
Mi a fiúkkal mákos, diós, prézlis gombócot ettünk és ajándékként kaptunk nudlit is a tányérunkra. 600 forint volt egy nagy adag gombóc, szerintem ez nagyon baráti ár, 300 a kóstoló jegy.
Több környékbeli település sátor alá áll és a legtöbben népviseletben gyúrják a finomságokat, nem irigyeltem őket a 32 fokos kánikulában főzni. Ott helyben készült minden(ott főzik, gyúrják), a legtöbb szilva Kétbodonyból való.
Kaja után felpörögtek a gyerekek, hol az egyik ordított, hol a másik. Csak az ő hangjukat lehetett hallani. Gyönyörű kézműves portékákat árultak, kaptam egy üveg fülbevalót(csüngő, kék-sárga)és egy papírtáskát. Nem olyan ajándéktáskaféle papírtáskát, hanem női válltáskát, ami újrahasznosított papírból készült, rögtön kiszúrtam magamnak, kétszer elsétáltam előtte, de a szemem rajta maradt, harmadszorra pénzzel mentem vissza:)(WAM Designon szoktak hasonlót árulni)
Az eladó a tartósságáról annyit mondott, hogy az övé 2 éve megvan, rendszeresen használja, a lényeg, hogy víz ne érje. Az enyém ehhez képest 5 perc után megadta magát, beletettem Kendus sapkáját és egy 0,5 literes vizet, aztán leszakadt. Visszavittem, kapok helyette egy másikat, remélem egy strapásabbat.

Volt ugrálóvár, népi játékok, óriás trambulin, agyagozás, állatkertezés, a színpadon folyamatosan műsor, ékszerkészítés, pólófestés és még sok minden.
Az ugrálóvár, mint a legtöbb programlehetőség ingyen volt. Annyi bibivel, hogy a tűzőnapon ugráltak a gyerekek, az enyémek a sapkát nem tűrik a fejükön, velem ellentétben.(Volt aki megjegyezte, hogy piknikezősre vettem a figurát)Sokadik felszólítás után sem jöttek ki az ugrálóból, pedig vörös volt a fejük és csurgott róluk a víz. Zoli egy jó pillanatban benyúlt értük és kihozta őket.
Kendus levegőre száradó anyagból készített medált nyakláncra. Szív alakút magának. Ott maradt egy népművelő hölggyel, ő segített neki, amíg mi külön utakon voltunk. Mire visszamentünk készített egy lovas medált a tesójának is. A hölgy mondta, hogy ez milyen ritka. Kedvesen elmesélte, hogy az öccse szereti a lovakat és készíteni neki egyet meglepetésnek.
Elmentünk a falu mini állatkertjébe, a bejárattól Vinci rögtön a lovakhoz rohant, mindenki csak lesett, mint a szélvész. Úgy szóltak utána, hogy ne nyúljon be hozzájuk. A fáradság látható és hallható jelei már ott próbára tettek minket.....Kende összeveszett egy idős bácsival, hogy neki milyen páva toll KELL és MENNYI, lehetőségként felajánlották, hogy választhatnak 1-1 darabot...Kende örömmel kergette a tyúkokat, Vince állatürüléket szedett fel a kezével....
Visszamentünk a színpad elé, leültünk a fűbe, egy fiúbanda játszott gyerekszámokat is, Vinci külön ült tőlünk, csak azt vettem észre, hogy dől. Mondom az Apjának, szerintem elaludt. A hangfalak előtt..

Idén nem nyertünk semmit a tombolán, pedig olyan jó díjak voltak: wellness hétvége, vacsora, szálláshely....na majd legközelebb. Vacsorára is hoztunk haza gombócot, isteni!
Itthon felejtettem a fényképezőgépem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése