Összes oldalmegjelenítés

2015. december 11., péntek

TSMT

Beszédvizsgálóban javasolták Vininek a TSMT tornát. Ez a köznyelvben, mint "okosító"torna terjedt el. A mozgáson keresztül stimulálják az agyat, nem(csak)  mozgásfejlesztésről van szó, hanem az idegrendszer erősítéséről is. A  mi esetünkben a megkésett beszédfejlődés miatt ajánlott.
Vinciről minden szakember megállapította(már az első mondatok között elhangzott), hogy nagy mozgásigényű gyerek. Viszonylag későn kezdett el önállóan járni, 17 hónapos volt. Aztán rohamtempóban fejlődött, fürge, ügyes, használja mindkét lábát, ha szükséges(pl: lépcsőzés, trambulin, csúszdára mászás), szerintem behozta a kezdeti lemaradását, SŐT!!

TSMT torna ára baromi drága. A kerületben lévő fejlesztőházban alkalmanként 11.000! forint, Nyúlcipőséknél(ahova 1 éves koráig jártunk babatornára), ott a felmérés 5000e forint volt, aztán 18.000 lenne a havi bérlet.
Mindent a gyerekért, de ezt lehúzásnak tartom!Utánajártam miért is kérnek el ennyi pénzt.
Maga a kurzus, amit a gyógypedagógus elvégez drága(ennek árát akarják a későbbi órákon behozni), az engedélyt, amit kapnak a fejlesztők TSMT tornára 2 évre adják.

Zoli elvitte egy felmérésre a Nyúlcipősökhöz, 30 perc helyett kb. 20 percet voltak bent, 22 perc után felöltözve(overál+kabát+csizma, több réteg ruha)az autóban ültek, mindez 5000:(
Vinci az elmondottak alapján nem működött együtt a foglalkozás vezetővel, minden más érdekelte.

Miért mentünk el egy alapítványhoz?
Neki ingyen járna a TSMT, de nincs olyan intézmény(állami), ami ingyen nyújtaná ezt.
Beszédvizsgálóból a kerületi Nevelési Tanácsadóba küldtek, ott azt kaptam, hogy SNI-s gyerekkel(maga az SNI is sok mindenre ráhúzható) nem foglalkoznak. Felmerült bennem a kérdés, hogy akkor tehetséggondozással foglalkoznak?!Azok a szülők fordulnak hozzájuk, akik tanácsot, fejlesztést várnak, ezért Nevelési Tanácsadó. Meglátásom szerint.
Nevelési Tanácsadó tovább küldött a Benedek Speciális oviba, suliba(főleg autisták, aspergeresek, down szindromások és értelmileg sérült gyerekekkel foglalkoznak) Az intézmény tőlünk 2 utcányira van, onnan elutasítottak, hogy a hatáskörükbe nem tartoznak azok a gyerekek, akik korai fejlesztés alatt állnak(mint Vinci)
Korai fejlesztést(ami egyben a logopédia), a Logopédiai Intézetbe kapunk, az ő szakembereik nem tartanak TSMT tornát.
Mindenki másra mutogat. Körbejártuk a lehetőségeket, a magán drága és nem vagyok biztos benne, hogy elérné a célját.
Végül úgy döntöttük, hogy hagyjuk az egészet. Szerencsések vagyunk, mert: itthon adott a tér(nagyok a szobák), vannak mozgásfejlesztő eszközeink, tornázok vele ezután is,úgy ahogy eddig tettem.

6 megjegyzés:

  1. Szia!
    Olvasgatlak egy ideje, eddig még nem írtam. Két lányom van ( 11 és 13 évesek), mindkettő megkésett beszédfejlődésű volt. Szerintem jó a tsmt, mi otthon végeztük. A központjukban voltunk felmérésen, és két havonta mentünk új feladatsorért. Jártunk oda csoportba is, de az otthoni volt jelentős. Próbáljátok meg így, szerintem érdemes. Szívesen megosztom a tapasztalataimat, ha gondolod. Klára

    VálaszTörlés
  2. Kedves Klára!

    Köszönöm, hogy írtál!
    Kíváncsi vagyok, érdekelnek a tapasztalataid!

    VálaszTörlés
  3. Kedves Klára!

    Privát email címem: elem29@freemail.hu

    VálaszTörlés
  4. Utánakérdezek Neked ismerősnél, aki gyógypedagógus, hogy mit javasol, hátha tud valami ésszerű megoldást ;) Írok majd emailt, amint tudok valamit.

    VálaszTörlés
  5. Elkeserítő, hogy nincs segítség sehol... :-(
    Amikor nálunk felmerült, hogy esetleg szükség lehet TSMT-tornára, ezt az alapítványt javasolta egy anyuka: http://www.bhrg.hu/ (Az ő fia autista, és elég sok mindent látott már, körbejárt, és - számomra - ez azt jelenti, hogy megalapozott volt az ajánlása. Bár mi végül nem éltünk a lehetőséggel.)

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm a segítségeteket!
    Teide: www.bhrg.hu oldallal már többször szemeztem, sajnos tőlünk nagyon messze vannak, kb.1,5ó az út. Mi a XX.kerület szélén lakunk. Köszönöm, hogy ajánlottad őket!

    VálaszTörlés