Összes oldalmegjelenítés

2015. november 14., szombat

Beszédvizsgáló

A hetünk zsúfolt. Ami Vincét illeti: a két logopédiai, korai fejlesztésen túl a héten a Beszédvizsgálóban is jelenése volt.

Reggel 8-ra volt időpontunk( 2 hónapot vártunk rá),a tájékoztató levélben az állt, hogy kb. 2 órát vesz igénybe a vizsgálat. Első gondolatom az volt, hogy Vinci ennyit nem bír ki, akármennyire is játékos a dolog. Főleg úgy, hogy szeretek a kiírt időpont előtt legalább 10 perccel érkezni, belekalkuláltuk a lehetséges "dugót"és azt, hogy Kendust beadjuk az oviba. Az ébredés időpontjával nincs gond, az simán megy hajnalok hajnalán. Emiatt Vinci 10 után már kidől.

Szimpatikus, fiatal nő vezette a vizsgálatot(aki maga is kisgyerekes anyuka, sorstárs:)
Vinci játszott az ottani játékokkal, amíg a papírmunkát elvégeztem(gyorsan ment, a mondott szavakra voltak kíváncsiak)Majd a hölgy mutatott egy képes könyvet, ebben kellett Vincinek megmutatni(mondani ugye nem mondja)mit hallott, aztán volt egy egymásra rakosgató vödrös játék(ugyanilyenünk van itthon, fürdésnél használjuk), aztán "beszélgetett"Vinivel. Megmutatta a testrészeit. A fiam nyitott, közvetlen, kedves volt a nővel, például elkísérte kézenfogva(!) fénymásolni. Az egész kb. 35 percet vett igénybe, látszott rajta a fáradság, nem nyüstölte tovább.

Vinci SNI-s(sajátos nevelési igényű lett)a 2016/2017-es tanévig, hivatalos nevén beszédfogyatékossága miatt. Akkor lesz a következő felülvizsgálat, ha nem kérek előbb. Az SNI-s jelző nem kíséri el az egyetemig. Amíg SNI-s addig ingyenesen jár neki a korai fejlesztés, logopédia.
TSMT tornát javasoltak.

Az a kérdés, hogy tavasszal milyen oviba jelentkezzünk. Ajánlott a kiscsoportos ovi, ami biztosítja neki az intenzív(heti 3 logopédiai foglalkozást).
Tudjuk, hogy a legideálisabb Vincinek az az ovi lenne, ahová most fejlesztésre járunk(ott működik ovi és iskola is, ELTE Gyógypedagógia , Logopédiai intézet). Nagyon szeret oda járni, jól érzi magát, szereti a logopédust. Ott két ovis csoport működik, kis csoportos. A fejlesztő szoba az ovis szobák mellett van, teljesen belátni, a folyosón a gyerekek munkája, pozitív benyomást tesz rám(nem csak megőrzik a gyerekeket-ahogy sok oviban-hanem sokat foglalkoznak,fejlesztik őket.
A gond az, hogy tőlünk messze van. A heti két utazás is teljesen lefáraszt.
Kendust beadom az oviba(kocsival , busszal 10 perc, gyalog messze), utána Vincit beadnám a VII. kerületbe onnan mennék valamerre(:) dolgozni, aztán délután ugyanez a kör. Megjegyzem tudom, hogy sokan ingáznak és csinálják ezt. Számomra  ez napi minimum 3 óra utazást jelentene.
Még rágódunk rajta.

Oda nem megy, ahol Kendus van(német nemzetiségibe, mert magyarul sem tud), az ovinak van magyar része, de 24-27 fős csoportok, ahol Vinci elveszne. Tudom, hogy befogadó intézmény, ami szépen és jól hangzik, a valóság már más kérdés. Kendus volt ovija, ami közel van szintén befogadó intézmény, a csoportlétszám ott is 24-25 fő, barátunktól hallottuk(akinek a fia szintén logopédia fejlesztésre szorul),hogy ott jó a logopédus és megtartják a heti 3 órát, de emellett heti 2szer magánba viszik.
SNI-s státusz azzal is jár, hogy két gyereknek számít(fejpénzt is így veszik fel utána az intézmények)


5 megjegyzés:

  1. Nálunk is volt a tágabb családban külön fejlesztést igénylő gyerek, SNI besorolással, és az tényleg nagyon jó, hogy rengeteg fejlesztés ingyen jár nekik, úgyhogy ez már fél siker. Ahogy írod, a besorolás sem szentírás, ki lehet belőle jönni. Nehéz kérdés az ovi az biztos, jól meg kell találni a megfelelőt, de az sem mindegy tényleg, hogy te/ti, hogy bírjátok azért a mindennapokban. Szurkolok nektek, hogy megtaláljátok a jó választ, biztos meglesz!

    VálaszTörlés
  2. Nem könnyű, tavaszig még van időnk, csak a távolság az, ami visszatart attól, hogy ne a VII. kerületbe vigyük Vinit oviba.

    VálaszTörlés
  3. Te hogy látod, segítenek ezek a foglalkozások? Van valami fejlődés utánuk? Nekik mi a véleményük, nem tud vagy csak nem szeretne beszélni?
    Az ovi kérdéssel én is meg vagyok lőve, már átbogarásztam online egy csomót, de nem nagyon vannak különbségek... magán és állami között is maximum anyagilag. De ha van egy ilyen kis csoportos, fejlesztős ovi, ahova még be is juthat és jól is érzi magát, én mindenképpen rágódnék rajta egy sort ;)

    VálaszTörlés
  4. Szeptemberben kezdtük el a korai fejlesztést-logopédiát. Nagyon fontos, hogy Vinci felszabadult a foglalkozások alatt, örömmel megy, szereti a logopédust(és úgy érzem kölcsönös a szeretet)
    Nálunk genetikai eredetű a dolog, nem tud beszélni. Apja családjában több beszédfogyatékos van(nagyobb fia is beszédhibás, diszlexiás, stb)
    Milyen nálatok a körzetes ovi(ahová tartoztok?

    VálaszTörlés
  5. Vegyes beszámolókat hallottam eddig róla... Igazából attól félek, hogy rossz társaságba kerül :( Ezt pedih lehetetlen kiszűrni ovi alapján, de próbálok keresni valamit, ami segíthet ebben... pl, hogy milyen az óvonénik hozzáállása

    VálaszTörlés