Összes oldalmegjelenítés

2014. október 27., hétfő

Játszóteres

Bezzeg az én időmben, nem voltak ilyen szuper játszóterek,mint a mostani gyerekeknek!
Minden vasból volt(biztos megvolt annak is a szépsége), burkolatnak kavics. Homokozó, csúszda, hinták és a mókuskerék(kedvencem), na meg a libikóka(csak rossz emlékem van vele kapcsolatban, egyszer leejtettem róla a húgom,aki csúnyán beütötte magát).
Jól belegondolva, mind balesetveszélyes valamiért. A hinta, amit szerettem recsegett-ropogott(nem az akkori súlyom alatt:)és az állvány is életveszély volt, amin lógott.
Mégis így visszagondolva szép emlékek jutottak eszembe, ott bandáztunk, álmokat szőttünk, rengeteget szaladgáltunk.

Mostanában gyakran tematikus játszótereket építenek: Vuk, Pom-pom, Rumini stb.
A jobb játszóterek mellett van wc, kézmosó, pelenkázó.
Ami a mostani játszóterek egyik legnagyobb előnye, hogy körbe vannak kerítve(a legtöbben:, nyitvatartási idő van és a közmunkások takarítják )és a tervezők gondolnak a 1-2 éves gyerekekre és az iskolás korúakra is.
Milyen jó, hogy a játékok az Eu szabványnak megfelelnek(legtöbb), a fővárosban a jobb játszóterek betöltik a kalandpark, szabadidőpark és a játszótér szerepét is.

Közel lakunk a Müpához, szeretem a Nemzeti színház- Müpa környékét. Gyönyörű a környezet, parkosított, tiszta. Nemzeti színháztól nem messze, a Boráros irányába eddig is volt egy mini játszótér, gumiszőnyeggel. Mellette a füvön lehet focizni, sárkányt eregetni, akár piknikezni is.
Az egyik délután elsétáltunk arra és észrevettük, hogy a játszóteret kibővítették. Több  különböző méretű mászóka lett, két csúszda, hinták. Babahinta, homokozó nincs, de az egész alatt színes gumiszőnyeg. Igényesen kialakított, nincsenek a közelben fák, nyáron nem a legjobb, hogy nincs árnyék.Egyre többen fedezik fel.

Millenáris is az a hely, ami gyerekes családoknak tökéletes. Színvonalas programok vannak, sok köztük ingyenes. Arra jártunk, szép volt az idő és leteszteltük a Zöld Péter Népmese játszóteret.(ami az első mesejátszótér)
Az egész játszótér a népmesére épít. Van vár,
hinta(egyszerre ketten is ülhetnek a hosszú hintára), egy deszka ösvényen és egy nagy ajtón keresztül lehet belépni a játszótérre. A játszótér burkolata kavics, ami nem a legideálisabb(én a gumiszőnyeget szeretem, a homok hideg ősszel, a kavicsot a kicsik megeszik, legalábbis Vini igen)
Ami leginkább tetszett a fiúknak az a nagy hajó volt, amire egy kötél segítségével lehetett felmenni, Vinit feltettük és csúsztattuk a hajó oldalán, óriásiakat olyan hasból jövőt kacagott.
Hátránya, hogy amikor mi ottjártunk rengetegen voltak és a játékokon már látszik az idő, elkélne a felújítás. A játékok mind fából készültek, egyediek, színesek. A játszótéren a népmesei hősök szobor formában elevenednek meg, amit ki lehet próbálni(fel lehet rá mászni)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése