Összes oldalmegjelenítés

2016. szeptember 23., péntek

BERA

Tavaly a hallásvizsgálaton javasolták a BERA vizsgálat elvégzését is. Akkor nem mentem bele, mert altatásban történik. Akkor még rendszeresen ébredt Vini éjjel és enni, inni kért. Azóta nagy előrelépések történtek: ritkán ébred, az esetek többségében átalussza az éjszakát(ha beteg vagy túl sok inger éri, akkor természetesen  felkel vagy, ha pisilnie kell)
Tavalyhoz képest annyi változást veszünk észre a beszédében, hogy egyre többet halandzsázik. Az aktív szókincse kb. 5-6 szóból áll, ebből rendszeresen 2 használ. Az oviban ebből egyet hallanak: baba(vagyis Apa)
Hogy ki tudjuk teljesen zárni a halláskárosodást, ahhoz szükséges a BERA. Mi tudtuk, hogy Vinci hallása tökéletes, nem olvas szájról és mindent hall. A megkésett beszédfejlődés elsősorban genetikai eredetű Vininél.
Este 18-kor vacsoráztunk előző nap, azután már nem evett-ivott a kisherceg. 6.30 után elvittük Kendust az oviba(ilyen korán még soha nem ment, félt, hogy első lesz, de nem, már voltak bent gyerekek!Szerencsére az ő csoportja volt az ügyeletes, az ő óvónénijével)8-ra már a kórházba kellett lennünk, 8.30-kor volt előjegyezve altatásra.

Vincike már az odafele vezető úton mutatta a kacsacsőrt(ez nála azt jelenti, hogy éhes), a kórházban többször odarohant a büfé elé...8.45 után hívott be a doki vizsgálatra, kitisztította a fülét, megnézte az orrát, torkát. Hősként tűrt végig mindent, a vizsgálatok nem voltak fájdalmasak.
Átmentünk az audiológiára, ahol megkapta az altatót. Fenékbe, másodjára sikerült beadni neki. Barátságos a vizsgáló, ahol az egész zajlott, kihúzták az ágyat, besötétítettek, csendet kértek a folyosón, Vince mégsem aludt el! 5-15 perc az altató hatóideje,nála eltelt 1 óra(Zoli azt mondta, hogy majd hazafelé alszik a kocsiba), mire becsukta a szemeit. Próbálkoztunk többféleképpen, mese, játék, ringatás, karban, az asszisztens elvitte őt, végül a telefon képernyőjét piszkálva aludt be. Mintha tudta volna, hogy vizsgálat következik. Az utolsó erejével is ordított. Kétszer kivitte az Apja pisilni, egyszer kiszökött a büféhez. Szerintünk azért ment ilyen nehezen, mert nagyon éhes volt.
Az altatás kb. 30 perc volt, a füléhez raktak egy műszert, ami a laptoppal van összekötve, tappancsokat tettek a füle mögé és a homlokára. Már az altatás alatt mondták, hogy minden rendben van, de megvárjuk a főorvos véleményét is. Akik az altatást végezték nagyon kedvesek, barátságosak voltak!Több játékkal próbálták Vincit lekenyerezni. Látszott, hogy hivatásuk az egész és örömmel végzik.

Könnyen ébredt, nem sírt, csak akkor, amikor a tappancsokat leszedték róla, a nyomát még ma is láttam.
Utána megfigyelésre(4 órát) felkerültünk az osztályra(egy kézplasztikázott és egy bevérzett mandulaműtétes mellé). 12-kor ihatott először, 12.30-kor ehetett. A kedvenceivel készültünk, barackos ice tea és tejszelet, szendvics, jó reggelt keksz. A 30 percet a kajáig nem tartottuk be, mert annyira ordított, hogy a folyosó végére is hallatszott. Aztán azért ordított, mert fáradt volt, nem akart az ágyban/ölben maradni, hanem menni akart. Kb. 13 körül sétáltunk, 14 körül Zoli levitte a kórház játszóterére-tudjuk nem a legokosabb altatás után játszótérre menni-,de azt láttuk, hogy jól van.
Kétszer szóltunk a főorvosnak, hogy nézzen rá a papírjára és engedjen el minket(oda kell érnünk az oviba Kendéért)és egyébként is.
Megerősített minket abban, hogy Vini hallása tökéletes. Azt javasolta, ha fél év múlva továbbra sem beszél, akkor menjünk vissza kontrollra.

2 megjegyzés:

  1. De jó, hogy túl vagytok rajta! Az altatás nekem is nagy mumusom, és a lényeg, hogy minden rendben van :)! Elég sok történés van felétek mostanában :) ...

    VálaszTörlés
  2. Sokkal rosszabbra számítottam, végig Vinci mellett voltunk. Nem műtőben végezték az altatást, hanem egy vizsgálóban, így sokkal barátságosabb volt a helyzet.

    VálaszTörlés