Összes oldalmegjelenítés

2016. szeptember 16., péntek

Sűrű hétköznapok

A hetet a fiúk oviban töltötték!Juhhéé!Vinci részéről ez nem volt teljes hét, mert csütörtökön jelenése volt a Beszédvizsgálóban. 10-re már itthon voltak, de aznapra szabadnapot kapott. Zoli vitte el-nekem órám volt-beszámolója alapján minden flottul ment, kivéve a mélység, magasság és a magas-alacsony, rövid-hosszú fogalompárosok. Majd gyúrunk rá. Legközelebb iskolába kerüléskor kell menni, addig megkapta az SNI-státuszt. Ha szeretném, bármikor kérhetek időközben felülvizsgálatot(hozzáteszem kb. 3 hónap a várakozási idő)
Ha 4 éves koráig sem indul be a beszéd, akkor a DAMIT, Elte Beszédfogyatékosok óvodáját jelölték ki neki. Addig sok víz lefolyik a Dunán, bizakodó vagyok. Az intézmény szuper, a fejlesztők szakemberek is profik, csak egy bibi van: nagyon messze van tőlünk. Az utazás kimerítő és időrabló. Nem agyalok miatta, csak optimistán. Az ovit imádja!Sírás nélkül megy be, örömmel vesz részt a tevékenységekbe, jókat eszik-nem meglepő-és jól alszik. A szokás-szabályrendszert kezdi megszokni, fegyelmezési probléma nincs vele és egyébként is cukimuki, mindenben benne van. A héten arról számoltak be az óvónénik, hogy leszakadt a bátyjáról, külön utakon járnak, más gyerekek társaságát keresik(gondolom mindenki a saját korosztályának, vérmérsékletének megfelelőt)
Kendus is lubickol és a tavalyi gyötrelmes év után olyan jó ezt látni!Szívja magába az angolt, mint a szivacs. Minden érdekli, kéri, hogy beszéljünk itthon is angolul:)Néhány év és tanulni fogok tőle. Az angol dalokat énekelgeti, gyümölcsöt kér, megnevezi a testrészeit, számol, utasításokat mond(pl. moss kezet, ülj le)és szavakat használ. Annyira belelendült, hogy kérte a sakk helyett hadd járjon külön játékos angol foglalkozásra. Pluszban van az oviban, a saját óvónénije tartja. Tavaly nem indult, mert nem jött össze annyi gyerek, remélem idén többen jelentkeznek. Ezenkívül kedden indul a korcsolya. A kerületi jégcsarnokba viszik a nagycsoportos gyerekeket, ovi időbe-reggel 8.45 körül, ingyenesen egy féléven keresztül. A következő félévben jön az úszás, ingyen és bérmentve.
A magyar óvónéni tart okosító foglalkozást-ami iskola előkészítőnek-felel meg. Oviidőben, erre is fog járni. Főleg Logicot, Make'n'break-t és más fejlesztő játékot használnak.
Vinci szeretne lovagolni. Felhívtam a gyógypedagógus ismerősünket, aki egyben lóterapeuta is-autistákkal foglalkozik-, hogy mikor kezdhetne Vini. Javasolta, hogy várjunk még egy évet. 30 perces koncentrációt igényel, addig kell a lovon ülni és feladatokat megoldani. Még kicsinek látja Vinit. Sajnos megfelelő időpontja sincs, egyszer-egyszer kimegyünk majd a majorba, ismerkedni.
Döbbenet, de 19-kor, max. 19.30-kor már alszanak!Leszívja őket az ovi. Korán ébrednek, nem probléma,hogy 8-ra beérjünk:)
Egyik délután, amikor mentem értük látom Kendust, aki ül az ovi udvarán a padon és néz ki a fejéből. Messziről úgy tűnt el is aludt, nyitott szemmel. Vinci aksija 17 körül lemerül, utána már csak balhézni van ereje.
Annyi minden van mostanában, hogy a héten elfelejtettünk ebédet fizetni nekik. Hiába olvastam el többször a faliújságon és még a naptáramba is beírtam. Még szerencse, hogy mindent lehet pótolni.

3 megjegyzés:

  1. De jó, hogy ilyen jól bejött a fiúknak az ovi, örülök neki :) ! Vincinél pedig egy év még hosszú idő, szerintem is bizakodhatsz bőven :)!

    VálaszTörlés
  2. Milyen jó, hogy mégis visszamentetek ebbe az oviba! :) Még Vinci is élvezi, ez külön öröm! :) Hihetetlen, hogy mennyire lefárasztja a gyerekeket az óvoda...
    Neked milyen a suli? Írsz majd arról is?

    VálaszTörlés
  3. 1 év alatt bármi -csak pozitív dolgokra koncentrálok-történhet!Nagyon hosszú idő.
    Tia: A suli(k, ahol tanítok szuperek. Kedvesek a kollégák, a gyerekek/felnőttek lelkesek, akarnak. Írni nem fogok róluk, mert nyitott a blog:)

    VálaszTörlés