Összes oldalmegjelenítés

2016. július 18., hétfő

Beszédfejlődése 3 évesen

Mindent megért és mi is megértjük őt!Kéréseket, utasításokat végrehajtja. Gyakran használ kifejező gesztusokat, ezek egyértelműek és szituációhoz köthetőek.
Két szót mond:BABA, HAMA.
Babának hívja az Apját, régebben volt Apababa, de egy idő után az Apa elkopott, talán mert nehezebb mondani, mint a babát. A másik hama szó jelentése a kaja. Nagyon-nagyon fontos neki az étel, folyton enne, éjjel is felébred még enni. Tudom ebben a korban már nem ébrednek enni. Hiába eszik 19, 20óra körül, ő akkor is ébred 1 és 3 között valamikor. Különleges jelelést talált ki magának a kajára, ez pedig úgy néz ki, mint a kacsacsőr(nyitja-zárja a kezeit).
Ezzel a két szóval kezdi az ovit, nagy reményeket fűzök a szeptemberhez. Mindenkinek van olyan ismerőse/rokona/barátja, aki még 3 évesen nem beszélt, aztán oviba kerüléskor megeredt a nyelve és onnantól fogva be nem állt a szája.
Genetikailag benne van a pakliban, hogy 4-5 évesen kezd el beszélni, a suliban pedig emiatt lesznek nehézségei.
Mindenre nyitott Vini, figyelmét nehezen, rövid ideig tudja fókuszálni. A korai fejlesztésen is úgy látták, ahogy én: beszédkedve erősödik, egyre változatosabban gagyog, hangadással fejezi ki az érzelmeit.
Ismét elmentünk fül-orr- gégészhez(tavaly is voltunk), a hangképző szerveivel minden a legnagyobb rendben, beszélgetés során úgy tapasztalta, hogy nagyfokú halláskárosodása biztos nincs. Tavaly is a kulcsra, dobra, nevére odafigyelt. Most viszont beadtam a derekam a BERA vizsgálathoz, szeptember 22-én végzik. Ez ad teljes képet a hallásáról. Tavaly a gyakori éjjeli evészet/ivászat és az altatás miatt elleneztem. Nem kell előző este befeküdni, ambulánsan végzik, 8.30-ra megyünk, éjszaka nem ehet és nem ihat. Utána pihen az osztályon, még aznap meglesz az eredmény és ha minden rendben(márpedig minden rendben lesz), akkor jöhetünk haza.

Sokan azt mondják, ha a beszédfejlődésben elmaradás van, akkor a  mozgásban is. Vince mozgása korának megfelelő, nagyon ügyesen biciklizik, váltott lábbal lépcsőzik, trambulinozik, egyedül felmászik a csúszdára, hintázik.

1 megjegyzés:

  1. Máté anno beszélt valamennyit, amikor oviba ment, de igazán ott indult be minden. Szóval tényleg jó lesz az, és annyira figyeltek mindenre ti is, hogy nem lesz gond szerintem később sem Vincinél...

    VálaszTörlés