Összes oldalmegjelenítés

2012. május 31., csütörtök

Bővül a kör

Bővül a megszerzett/átesett/elkapott betegségek köre.
Kendének fitymaszűkülete van. Valamiért ettől tartottam, amikor pocaklakó volt, így mikor megszületett, kb. 5 naposan már húztam neki a bőrt. Utóbb kiderült, hogy nem eléggé .
A kórházi zárójelentésén szerepelt latinul, utánaolvastam és kiderült, hogy fitymaszűkületről van szó. Eddig nem tűnt fel sem nekem, sem a dokiknak.

Tegnap a háziorvosnak mondtam,hogy mi a helyzet(nem nézte meg), de kapott rá szteroidos krémet(Pimafucort), ezt napjában kétszer kell használni és várni az eredményre, 2 hét múlva kell visszamennünk.
A neten utánaolvastam és a többség azt mondja, hogy a krémeknek semmi hatása nincs. Ha nem történik változás, akkor felvágják a bőrt:(

Ma Kendus már 11-kor aludt, 2 órát, nem mélyen, végig mellette voltam, fogta a kezem és így is többször megébredt. Hőemelkedése volt, kapott Germicid C-t, ma alig evett. A teába kap LActiv Babyt, mert délután óta ismét megy a hasa. Nem kicsit, háromszor átázott a ruhája is. Rossz passzban van, csak a kezemben lenne.Feltűnően sápadt.Már az (extra) csokis müzli szelet sem kell neki.
Bízom benne, hogy most már hamarosan elmúlik. Ma egy hete kezdődött a fosás, tegnap és tegnap előtt kitűnően érezte magát.

2012. május 30., szerda

Ribizli

Ma leszedtük a hátsó ribizlibokrunk termésének felét, a másik felét hagyjuk még érni. KEnde nagy segítség volt, a tálba rakta a pipacsot, a gazt, egy-két bogarat. Összenyomta a ribizliket és kifestette vele a felsőrészét, dekorálta még a naciját és a pofiját is.

A ribizli teljesen bio:)és nagyon finom. Amikor megvettük a házat,akkor volt az udvaron szőlő, diófa, málna, ribizli, szeder. A fa életveszélyes volt, a szomszéd házának tetejét nyomta, alpinisták segítségével kivágattuk. LEtt helyette platánfa, meggyfák, ribizlibokor. A bokor szép, terebélyes lett, nem is gondoltam volna.
A gyümölcsöket is kivágatta a kedves férjem(mert kell a terep az autóknak), az udvarra rengeteg pénzt költött(én jobban örültem volna, ha a felújítást a ház belsejével kezdjük, de neki a munkájához fontos a rendezett udvar, nekem meg az életemhez fontos, hogy ne essen le a vakolat a falról)

A ribizliből lett 5 liter limonádé, mind elfogyott. KEndus jóízűen itta, kiszáradás után öröm látni, hogy vedeli a folyadékot.
Este készült ribizlis-mézes-mascarponés torta is. Zoli szerint olyan, mint a cukikba.

Délután Kendus 3,5 órát aludt(rég pihent ennyit), aminek örültem, de soha nem tudom kiszámítani a délutáni alvását, van mikor 1,5 óra és van, hogy 3ó, persze az utóbbi a ritkább. Kijöttek a szemfogai, talán ennek köszönhető a hosszú szundikálás.
Miután uzsonázott, tekertünk egyet a Duna parton. Megnéztük a hajókat is, mostanában "hajómániás" (is). Van egy mesekönyv, amiben szerepelnek a hajók, ez most a sláger. Napjában többször mondja, hogy: hajó.
Egy kisebb fellendülés figyelhető meg az erzsébeti Duna parton.
                                   

A hazafelé vezető út kalandosra sikerült. Végig bicikli út van, sajnos nem közvetlenül a Duna mellett egészen Dunaharasztiig és a csepeli Molnár szigetig. Az úton sok bicilis volt, több gyerekes is. Zoli kitalálta, hogy ne a megszokott úton menjünk haza, hanem kacsázunk. A gyárakat látva tudtuk, hogy Soroksár szélén vagyunk, letértünk a betonozott útról, mert észrevettünk egy átjárót a vasúti síneknél. Egy kisebb tanya mellett haladtunk el, több bárányt, lovat, malacot láttunk. Hihetetlen, hogy kb. 3 km-re a 4 sávos úttól. Felfedeztünk a Pepsi cola gyárát Soroksáron!!
Gyönyörű, napsütéses idő volt, a szél fújt, de jól éreztük magunkat. Ráadásul Kende nyafi nélkül mese után simán elaludt.                                        


Bölcsi kérdés

Az utóbbi időben egyre többen, többször kérdezik meg tőlem, hogy KEndus lesz-e bölcsis.
Kende nem lesz bölcsis. A legjobb helye mellettem van, szoros a köldökzsinór még:) annyira boldog és kiegyensúlyozott vagyok, mióta itthon vagyok, a pedagógus fizetés sem motivál és szeretnék részese lenne a mindennapjainak.(A nap végére lemerül az én aksim is, sőt az utóbbi időben két alkalommal is előfordult, hogy vele együtt elaludtam)

Pár napja olvastam el Vekerdy Kérdezz, felelek..című könyvét. A Nők LApjában megjelent írásait is rendszeresen olvasom és egyetértek vele  bölcsis kérdésben( is.)
Kell a közösség? címmel egy rövidebb szösszenet van a könyvben.
"Ha a gyerek nyugodt, kedvező körülmények között mintegy hároméves koráig az anyjával maradjon a gyermek. Az anyja mellett jól érzi magát a gyerek, elég neki annyi a többi gyerekből, amennyi a játszótéren, szomszédban, vendégeskedésben kijut neki. Én úgy gondolom, hogy a bölcsőde kényszermegoldás."Ami pedig a fejlesztést illeti: a gyereket (három éves kora előtt)az fejleszti, ha érzelimi mbiztonságot nyújtó családban sokféle dologgal megismerkedik, a tésztagyúrástól a bevásárlásig, és sok mindent utánozhat szabad játékában."

Kendus játszik, utánoz, szabad levegőn van , bandázunk, gyerekek között is van. Ata nevét tisztán kiabálja:)

2012. május 29., kedd

Piliscsabán

Egy kellemes délután töltöttünk Zituséknál Piliscsabán.
Zitus profi fotós, a képeket ő készítette.
Kendus élvezte, hogy ő van a középpontban, ugrált, mosolygott, huncutkodott.

                                                             
                                                         
                                                

                                                  

                                                

                                                  
                                                  
                                        
                                                  

2012. május 27., vasárnap

László kórházban

Időrendben most egy kicsit felborul a blog, mert múlt héten voltunk Pliscsabán Zituséknál, Zita profi képeket készített, sőt egy érdeles könyvről is szeretnék írni.

De!előtte jöjjön a sztorink: csütörtökön délután Kendus elkezdett fosizni, a vonatos játszón voltunk, amikor észrevettem, hogy valami folyik a gyerekből, gondoltam, hogy magára öntötte az itókáját vagy valamibe beleült, aztán megszagoltam és rájöttem, hogy nyakig szaros a kisfiam(szó szerint), a babakocsink, az autósülésen is nyomokat hagyott.
Itthon elkezdtem a hasfogókat adni: ORS, Smecta por, Normolit por, Normaflore, LActiv Baby(házi patikánk teljes túlélő készlettel rendelkezik), de a hasmenés nem csökkent, sőt..........felhívtam a gyerekorvost, tájékoztattam Kende állapotáról. Nem hányt, lázmentes, jó a közérzete, de fosik. Kb. 15 pelust rakott tele, éjszaka álmában is kakilt, szörnyű volt. Amikor tisztába tettem fel sem ébredt, de úgy volt hajlandó aludni, ha fogja a kezem.
Hajnal 4-kor felhívtam Anyát tanácsot kértem, szerinte várjam meg a reggelt.(lehet, hogy 1 napos hasmenés, jön a szemfoga, fogzásnál előfordult a hasmenés)
Délelőtt megreggeliztünk, Kende inkább csak a sós vízet itta és legóztunk, de nem igazán merültünk el a játékban, mert mindig pelenkát kellett cserélni. Ismét felhívtam a háziorvost, aki mondta, h menjünk a Lászlóba sürgősen. Itthon kértem Kendust, hogy nyújtsa ki a nyelvét, már láttam rajta a kiszáradás jeleit(fehér bevonat, karikás, bányadt tekintet)
Összepakoltam és elindultunk, szerencsénkre Kende ivott folyadékot, volt pisije, de minden keresztül ment rajta.

A regisztrációnál kérték a beutalót(ami nekünk nem volt, mert sürgősségivel mentünk), nem volt kedves a fogadtatás.(már két alkalommal voltunk a Lászlóban hasonló tünetekkel, nem vártam mást, tudtam, hogy mire számíthatok, nem ért meglepetés)
Felvették Kendust. Kiszáradt szegénykém, infúziót kapott és volt vérvétel is(kiküldtek a vizsgálóból, de a folyosó végén is hallottam: "Anya, Anya, Apa, Apa".
Valamilyen értéke nem lett jó, a nővér szerint nagyon jó, hogy mentünk, mert rossz állapotban volt.

Az infúziót nehezen viselte el, pár alkalommal próbálta kiszedni a branült. Volt, hogy megtörte az infúziót, mert a hasa/nyaka köré tekerte, többször visszavérzett. Marcsi nővér szólt, hogy ha nem fekvő vagy ülő helyzetben van, akkor újra szúrja a gyereket és az senkinek nem lesz jó.
A legrosszabb az, hogy a mozgásában korlátozva volt egy örökmozgó,aktív 1,5 éves (fiú)gyerek.

2,5 éves hányós-hasmenéses kisfiúval volt együtt(féltem, hogy a hányást elkapja). Pihenni, aludni nem tudtunk. A szülők vagy széken vagy a földön aludhatnak, étkezést nem kapnak. Volt hálózsákom, majd babzsákom, végül Zoli vett egy horgászboltban ágyat. A szobatársa anyukája orvos volt, ő sokat segített az infúzió kezelésében, öltözéskor szükség volt rá.
 Tegnap 14 széklete volt, színe, állaga változó. Megivott 2 liter ice teát+infúzió. Estére megszűnt a röghöz kötés, állapota javult, mára hazaengedtek. Fáradtak vagyunk mindketten. Most babakocsiban aludt el, 20 percet aludt hajnal 5 óta és ragaszkodik a cumihoz. Ivott és evett(a szokás mennyiséghez vizsonyítva jóval kevesebbet)

Fertőző osztályról lévén szó, nem takarítottak alaposan(sőt)!kosz volt.Kevés a szakember, sok a beteg.
Diagnózisa: kiszáradás , calici vírus. (bárhonnan, bárkitől elkapható)
Élete második gyereknapját nem így képzeltük el, de a lényeg, hogy már jobban van a drágám.

2012. május 22., kedd

És tényleg

Utánoz engem az utódom:))
 Ha telefonálok, akkor jön a játék mobillal vagy távírányítóval és halandzsázik(?). Ha festem az arcom, akkor neki is kell a száját, csak szőlőzsírt kap, a nemi identitására figyelek!Szakszerűen, precízen végzi a rúzsozást. Főzésnél hozza a kistálat,fakanalat és főz velem, ha táncikálok, akkor ő is rázza a pelusos fenekét.
Fogmosásnál kéri a fogkeféjét és sikálja a fogait, jelenleg a 11,5 foga van. Olvas a mackónak, locsolja velem a virágokat.

Ha mondom neki, hogy gyere megyünk, akkor előbb odahozza az én cipőm(udvarias), majd leül és leveszi a benti szandálját.
Ma kipróbálta a pocsolyázást, a gumicsizma nagy a lábára, a kinti nemsajnálomhatönkremegy cipője volt a lábán, még a kezét is megmosta a latyakba, elázott a nadrágja, mert(szerinte) úgy a legizgalmasabb kint lenni, ha ugrálunk a tócsába. Megritkitotta a Frangepán utca csiga populációját.
(Emlékszem, amikor az Erikáék kicsik voltak egy nyaralás alkalmával versenyeztették a csigákat:)

2012. május 21., hétfő

Bejött neki

17 hónaposan a következők:

Könyv: Noddy, a könyvtárból az összes példányt elmeséltem neki többször is. Marék Veronika meséi, Móricz Zsigmond Iciri-piciri.Állatmesék(nem gyűjtjük a Spar-os állat matricákat, mégis van belőle rengeteg, nem szeretem a Spart, mert drága, nem járok oda vásárolni, na de az apja időnként betéved és hozza a matricákat vagy a dokinőtől is kap. A lényeg, hogy szereti a matricákat rendezgetni, hozza nekem és mondanom kell az állatok neveit-még a legtöbbet tanulnom kell nekem is:)

Játék: kisautók, ütött-kopott Balázstól örökölt rendőrségi busz(ajtó ablak nélkül), rendőrségi autó(ami után mondja ő is, hogy riadó!!, legó, toronyépítő ügyességi játék, homokozó, dömpi,buborékfújó ,műanyag állatok, nyomda, zsírkréta, festék, gyurma. Tricikli, motor, vödrök, talicska,Szivacs, konyharuha:)

Kaja: mindenevő, de az utóbbi 1-2 hónapban elkezdett válogatni. Mindent eszik, kivéve: sóska, spenót, tonhal, paprika,uborka, kecskesajt, juhtúró, rágósabb húsok
Inni: rákapott a csapvízre, ennek kimondottan örülök. Jana flakonba töltöm neki vagy kulacsba, mézes gyümölcstea(saját készítésű), szentkirályi italok

Ruha: mert már ilyen is van:)Vikitől kapott Plutós kék felsőrész.

Zene: lambada slágerhez hasonlító"Nosza-nosza" kezdetű dal. Ma is hallotta a rádióba és táncolt rá, zabálnivaló:)

Panka, a szőke fürtős szomszédlány:)

2012. május 18., péntek

Rossz idő esetén

Bevethető a Kökiben lévő KacKAc(találó az elnevezés).A héten szeles, borús időben nem lehetett kint homokozni, játszóterezni. Noémivel megbeszéltük, hogy valamelyik délután elmegyünk a KacKacba, miután mindkét fiú jól kialudta magát. Csütörtökön Kendusnak sikerült 50 percet szunyokálnia, előtte oltást kapott és jön a szemfoga is. Gondoltam, jól kiugrálja, tombolja magát, éjszaka alvás lesz. Hát tévedtem. Amikor álmodott, akkor hangosan kacagott:)
Küzdök az arcüreggyulladás-torokgyulladás kombinácóval, de az a pár óra elfeledtette az összes trutymómat, Advil ultrával indultam, amikorra elmúlt a hatása, indultunk haza.
A játszóházban átalakítások történtek, a kávézó helyén is játékok, kisház, betonkeverő!!(műanyagból), csúzda, óriás legó. Amőba alakzatú kismotorokat tettek a járda mellé, de ez nem inditotta be Kende fantáziáját.
Volt, hogy együtt próbáltuk ki az érmékkel működő villogó gépeket, nem a korosztályának lett kitalálva, de ha már kaptuk az érméket,akkor felhasználtuk.
                                             
A kisház tetszett legjobban Kendének, na és az, hogy büntetlenül lehet az ajtaját csapkódni. Csúszdáztunk, Noémi ötlete volt, hogy mászanak fel a lépcsőn, ne mi szakadjunk meg velük, még élvezték is a lurkók .Kendus természetesen a homokozóban is főzőtt nekem:)
Telitalálat a labdatenger, volt, hogy csak a popsiját láttam, a gyerek többi része elveszett a labdába. Nagy móka a lépcsőről a labdák közé ugrani.

Huncut


                                           

2012. május 17., csütörtök

2012. május 15., kedd

De jó lenne...

végre átaludni az éjszakát. Kende lassan 1,5 éves lesz és kb. 10-15 éjszakát aludt át.
Nagy cicivadász volt, 8 hónapos koráig fejtem is a tejet, ha kellett,akkor éjszaka is. 15 hónapos koráig szopizott éjszaka is. Cicire raktam, megnyugodott és aludt tovább.
Miután befejeztem a szoptatást, utána éjszakára készítettem be innivalót, tejet, vízet, teát. Felébred iszik, aztán felébred, mert fogzik, aztán felébred, mert.......
Fogzása megviseli. Annyira folyik szegénykém nyála, hogy időnként eláztatja a felsőrészét. Ha cumi van a szájában(altatáshoz és hosszú utazáshoz szükséges), akkor cumi alatt is folyik a nyála.
Van, hogy felsír, feláll a kiságyba. Nem veszem ki az ágyból, úgy teszek:), mintha aludnék, aztán kidobja a cumit és elkezd nyüszögni. Magamhoz veszem és alszik tovább, csak sajnos mellette nem tudok aludni. Rúg, hol mellbe, hol gyomorszájba. Meg kell várnom,amíg mélyen elalszik és bekerül az ágyába. De addig is pörög az idő, a legrosszabb,amikor ezt többször lejátszódik egy éjszaka. Tegnap 11 és 3 után is felsírt, 3 után nehezen aludt vissza, nem műsorozott, hanem keresztbe feküdt, konkrétan a lába a fejemen volt.
Gyakran előfordul, hogy keservesen felsír álmából, akkor magamhoz veszem, mert a cumi nem elég. Van, hogy cumival a szájában is sír. Ha nincs cumi, akkor előveszem a zseblámpát és megkeresem, de addig is sír. Cumi szájba és talán alszik tovább, talán nem, akkor jön mellém. Ősztől külön szobája lesz, kiváncsi vagyok, milyen lesz a külön szobában való alvás.
Nagyon fontos neki a testközelség, nappal is pelenkázás után vagy játék közben odabújik hozzám és átölel vagy megsimogat.

2012. május 14., hétfő

Aranylakodalmon

Szombaton aranylakodalomra(is és Viki és Balázs esküvőjére) voltunk hivatalosak Érdre. Zoli nagynénikéjének és kedves férjének volt az 50. házassági évfordulója. A rokonok, unokatestvérek, unokák, dédunokák is hivatalosak voltak a nagy napra, kb. 50-60 lehettünk.
Tárnokon volt a mulatság, kicsi a település, nekünk mégis sikerült 3 kört menni, mire megtaláltuk a nyugdíjas klubot, ahol tartották a bulit.
Kende mindenkit elbűvőlt!Még a zenekart is, a fúvósok külön játszottak neki, állathangokat utánoztak. Ő volt a legkisebb, mindenkire mosolygott, futkosott. Előtte 3,5 órát aludt, így kiegyensúlyozottan, kipihenten mentünk el itthonról. A vacsorából is bőségesen fogyasztott.
Volt olyan nénike, aki nem tudott KEndével betelni és többször elmondta, hogy mennyire szép, aranyos ez a fiú:)
Ami meglepett, hogy KEnde táncolt!!Ritmusra guggolt és a csárdáshoz hasonló táncmozdulatokat produkált. Ha nem táncolt, akkor játszott a lufikkal és a többi gyerekkel. Volt egy kislány, aki csak Kendével ropta(kb. 4 éves körül lehetett), ha Kendus lelépett a táncparkettről, akkor a kislány utána és húzta magával. Én meg csak azt hallotta, hogy gyere már be, nem érted,gyere már be táncolni:)
Nyáron még megyünk esküvőre, látom, hogy jól bírja a bulikat a fiatalember:)
Hazafelé elaludt, de aztán a házban már felébredt és nehezen lehetett visszaaltatni.

                                          

                                        
                                                  

2012. május 12., szombat

Triciklin

Vásárolni általában gyalog vagy triciklivel megyünk, ő így segít hozni a táskákat:)

                                       

2012. május 11., péntek

Születés hete

Ezen a héten ünneplik a születést a világon. A rendezvénysorozathoz Erzsébet is csatlakozott, a fő helyszínek a Mackós kuckó és a közelünkben lévő könyvtár. A programok egyik legnagyobb előnye az igényesség és az ingyenesség. Talán az utóbbi miatt mindkét helyszínen a szokásosnál többen voltak, a Mackós kuckóba rengetegen. A babakocsisok alig tudtak leparkolni, míg egy kiment , kettő bejött .

A Mackós Kuckóba járunk tornázni, a Mini Manót abbahagytuk a Csilibe, mert ugyanazok a feladatok, énekek ismétlődtek, a tornaszerek sem változtak, fő a változatosság, gondoltam kipróbáljuk a tornát a Mackós Kuckóba. Andi már sok jót mesélt a helyről.
A tornát tartó nő, Orsi kedves, rugalmas, mindig bevett valamit a kelléktárból, amikor már a gyerekek próbálnak másfele kacsintani. Előtte és utána is lehet játszani a játszóházba. Kendénél ez nem jön be, amikor belemerül a játékba, akkor próbálom a "tornaterembe"invitálni, de nehezen megy. A héten egy lapáttal(még mindig sláger a takarítás:)jött tornázni. Van, amikor eszébe jut, hogy kint vannak csudajó játékok, akkor dörömböl az ajtón, hogy menjünk ki.
Itt láttam először takarítószettet, ami áll egy kocsiból  és a  hozzá tartozó seprűből, lapátból, felmosóból és vödörből. Teljesen beindította KEndus fantáziáját:)

A születés hete keretében ingyenesen vettünk részt tornán és két kerekítőn. A kerekítőn kipróbálhatta a gitárt. Nem hangolta át, de pengette a húrókat és dobolt rajta, muzsikus a lelekem:)
A lovagolós mondókáknál egyedül lovagol a lábamon.

    A tornán az egyik gyakorlat a babzsák cipelés volt, hol a fején kellett vele egyensúlyozni, hol a lába között kellett vele ugrálni. Kis fáziskéséssel, de megértette a feladatot.
Együttműködő,amikor a lepedőn lévő állatokat kell meghintáztatni vagy amikor a fellépőből van akadálypálya csinálva. Felmegy és lejön egyedül, de a hullahopp karikákat felszedi a földről és cipeli őket, nem érti, hogy abba bele kell(ene)ugrania.
A torna vége felé van egy futással összekötött feladat, körbe kell futni a terembe és tapsra leülni, vagy lefeküdni. Na ezt nem csinálja. A relaxációs gyakorlatot az ölembe együtt énekeljük:) A torna végén az emelésekbe én kellően elfáradok, ő még aktív,ereje teljében van. Nem szokott kiemelkedően többet aludni foglalkozás után.
Az éneklés már nem igazán izgatja, de a hangszerek felkeltik az érdeklődését. A furulya, gitár, koboz és a dióból készült hangszerek(nevét nem tudom), vagy a szél és a madár hangját utánzóé. Ilyenkor bambul, tényleg tiszta apja:)Kis buddha.
                                   
                                           
                                        
                               

2012. május 8., kedd

Nyomdáztunk

Tegnap az esős idő miatt bent töltöttük a nap nagy részét. Amikor elállt, elvittük Kabi kutyának az uzsit és pocsolyázott. Annyira élvezte, kár, hogy a gumicsizma még nagy a lábára.
Bent festettünk, színeztünk, építettünk, nyomdáztunk.
A nyomdát megkóstolta, a szája felett a lila színt alig tudtam lemosni, szép látvány volt:)
                     
                                               Hogy mennyire koncentrál.................
                                        
                                        
                                                                                   
                                       
                                  

2012. május 7., hétfő

Mostanában

Az utóbbi két hétben történtek óriási változások KEndus életében.
1. szólt, hogy kaki van a pelusban(inkább jelezte, ahogy mutattam neki), de gyakran megtréfál minket. A pukinál is szól, hogy Anya....és mutat a pelusra. Ráül a bilire, nyom, de nem jön semmi.
2. Bővült a "nemszeretem"ételek listája: eper, sóska, spenót. Az utóbbi kettőt eddig elfogadta és nem tiltakozott ellene.
3.Teljesen abbahagytuk a Ringató foglalkozást.
4. 12.30-kor már mélyen szunyál.
5. Szókincse bővült: ügyes vagy(megdicséri magát), mondja a gyümölcsök nevét, testrészek neveit.

2012. május 6., vasárnap

Nyílt nap az óvodában

Valamelyik este nézegettem a kerületi óvodákat a neten és rábukantam a körzetes ovink nyílt napjára.
Furcsa, hogy a körzetes ovi gyalog kb. 1 óra, míg az általam kinézett soroksári 5 perc gyalog. A bibi annyi, hogy közigazgatásilag Erzsébethez tartozunk, de Soroksár már az utca vége.
Soroksáron az ovi egy családi házban üzemel(önkormányzati, állami)3 csoport van és barátságos a környezete, ahhoz, hogy Kende egyszer oda járjon soroksári lakcímmel kell rendelkezni.
A körzetes óvoda zöldövezetben van, egyben a bölcsivel. Jó a közlekedés, a villamos majdnem előtte áll meg, kocsival lehet parkolni, busz is kb.3 percre.
Nyílt nap lévén érdeklődve, kiváncsian elmentünk Kendussal.
Ahogy bementünk az épületbe, elkezdett ordítani torka szakdtából, ki kellett venni a babakocsiból és szorította a nyakam. Úgy éreztem, hogy az óvónők, dajkák nincsenek felkészülve a szülők kérdéseire, a szülők látogatására.
Egy család segítő vezett körbe, szegénynek nem volt hangja, tőle nem lehetett kérdezni. Odavezett egy kezdő óvónőhöz, ő sem volt elég tájékozott.(tejcukorérzékenységről, beíratkozásról kérdeztem)
Az óvoda: tágas termek vanak, óriási udvar(fővárosi viszonylatban),ha jó az idő,akkor kint vannak a levegőn a gyerkőcök,  sok kinti és benti játék. A csoportokban max. 25 fő van, minden csoport tele van, 2 óvónő és egy dadus jut egy csoportra. Integráltak a csoportok, gyakori a sérült gyerek.4 étkeznek, van gyümi is. Tisztaság volt, benti cipő nekem is kötelező volt és zárták az ajtókat(ennek kifejezetten örültem)és megadott időpontokban nyitják ki, természetesen van csengő:)
Külön foglalkozás: karate, kori, úszás(hittan, néptánc jelenleg nincs)
Nyáron 1 hónapra bezár az intézmény.
Kérdés, hogy Kende mikor lesz ovis: 3 év 9 hónapos lesz,amikor oviba mehet. 3 évtől kötelező, de ha lesz tesója, akkor nem veszik fel(állítólag), a jövő zenéje, hogy mikor kell majd beíratni.
Vannak emlékeim az óvodából, utáltam arra emlékszem...........................
Ami szimpatikus az a kispesti waldorf , messze van és fizetős:(
A játék és a kézműves foglalkozások, na meg a sok mozgás lételeme KEndusnak.

2012. május 5., szombat

Apja fia

Kende mostanában gyakran emlegeti az Apját. Ha nyitva van az ablak és hallja az autó hangját, akkor: APA, APA, APA (erősen megnyomja a P betűt)
Ha az apja kint dolgozik az udvaron, mi bent vagyunk a házban, akkor dörömböl neki az ajtón. Ha bejön, örömtáncot jár neki. Ha csörrög a telefon, hozza és mondja, hogy APA, APA, APA
Egy héten egy óra: APA-KENDE óra(részemről lehetne több is), ilyenkor én barátnőzök, vásárolok, turizok, szépítkezem stb.
Az egy óra alatt általában elmennek bicózni vagy triciklivel a kiserdőig, vagy megettetik Kabi kutyát.Vagy: APA tévét néz, Kendének szabadfoglalkozás. Ami azt jelenti, hogy a fiatalember szétpakol,lerámol, szétszed, szerel, takarít. Ha hazajövök vár rám az összepakolás:)
Valamelyik nap vasaltam, ebbe a tevékenységbe is bevonom KEndust, ő adja a vödörből a vasalnivaló ruhákat. Kértem, hogy hozza a következő adagot, erre ő odahozta az apja felsőrészét, mondta, hogy APA és rárakta a vasalóállványra. Cuki.
Ha az apja öltözik, akkor KEnde odaviszi neki a cipőjét.
Ölelgeti, dörzsöli az arcát az apja borostás arcához.
1 hete mondja, hogy KEnde(K betű nélkül). Felsorolja a családtagokat, sorrend a következő: APA, ANYA(J-vel ejti a NY betűt), KEnde.

Zoli nagy tévés, a létező összes mozicsatornával rendelkezünk. Ha tehetné, akkor a hétvégét valamelyik PAlace moziban tölteni. Mesélte, hogy volt idő,amikor egymás után ült be a filmekre.
Ha itthon tévézünk, akkor National Geo Wild megy vagy Noddy dvd(kezd a könyökömön kijönni).
Így ül a tv előtt, tiszta apja:

                       

2012. május 4., péntek

Majális a tónál




Április utolsó napját és május elsejét Szécsényben töltöttük.
Szécsényhez tartozik egy horgásztó, mellette a Robinson sziget. A tó eldugott helyen van, hétvégi házakkal, sok fával, bokorral, pecással, bogárral, kúszómászóval. Vadregényes hely, jó kirándulási lehetőség(csoportokat is várnak , vándortábor jelleggel)
Gyönyörű időnk volt, Joli pácolt be húsikat, hozzá fini salátát ettünk. Roni is jött velünk, a második nap, már ölelgette ős Kendus.
 Kendus fantáziáját a horgászbotok izgatták leginkább, kavicsokat gyűjtött, takarított nádbottal.(A takarítást még nem unja)KisKendét megkínálták citromos sörrel, elfogadta, megitta és nyújtotta a nyelvét a következő kortyért:)
Mutatott a tó írányába, de megértette, hogy csak horgászni lehet, de fürdeni nem.
Aludni nem akart(érthető), a keresztapját tanítottam pelenkázni(jól mutat a kezébe a gyerek), játszottak együtt.
Meglátogattuk az én Keresztanyámat is, segítettünk neki: virágot ültetni, ásni, kapálni.
Kende megtalálta a legkoszosabb játékokat a kertben:)
Dédi napjában ezerszer elmondta, hogy "de szeretem KisKEndét, jaj, de nagy már, a pofija tiszta anyja:)"
                                   
                                 
Sétáltunk a városban már reggel nyolckor, a szomszéd néni megállapította, hogy korán kelőek vagyunk. A városban,akkor még ember nincs az utcán. Szivacs,kefe,  takarító kellékek nélkül nem mehetünk sehová. A posta környékén a járdákat letörölgette, ingyen és bérmentve:)