Összes oldalmegjelenítés

2014. szeptember 3., szerda

Szilva szombat Kétbodonyban


Törzsvendégeknek számítunk már a szilvafesztiválon, amit Kétbodonyban rendeznek meg augusztus utolsó szombatján.
Szép
Roni(húgom)Mamája, aki már a 87. évét tapossa(és makk egészséges, gyógyszert még soha nem szedett, maga kapálja a házhoz tartozó földet, az állatállománya már csökkent-disznó nincs-) szilvaszombat nagy vendégséget szervez(kb. 30 ember van nála), amire mi is hivatalosak vagyunk.
Dolgoznak a kezek
Hajnal 4-től főzött, sütött több fogással készült. Én a fiúkkal gulyáslevest ettem(ebből is volt kétféle: babbal és anélkül), sertéspörit főtt krumplival(saját termésből), céklával(saját termésből), mákos gombócót, diós nudlit és közben csipegettünk a zserbóból és a kekszes sütiből(tudunk enni)Zoli ivott a Mama szilvapáleszéből is, amit nem igazán bír(egyáltalán nem bírja a piát, sőt a Napon még ütősebb, délután szundított egyet)
Tavaly még részt vett a Mama a gombócfőző versenyen, idén már nem.
Mama Vincére ránézett és megkérdezte: "Tényleg nem lány?"

Kétbodony a Cserhát lábánál fekszik, egy gyöngyszem a település. Jó a levegő, tisztaság van mindenhol, gyönyörű a táj.(A faluba általában osztálykirándulásra, táborokba mennek. Pénteken az egyik barátunknál voltunk vendégségbe, mondtuk nekik, hogy Kétbodonyba megyünk szombaton. Tudták, hol van!Turisták inkább a szomszéd településre Bánkra mennek pihenni)
Elfogultság nélkül állíthatom, hogy Nógrád megye tényleg a legszebb megyénk!

Patchwork családunk
Felhőtlen pillanat 3 gyerekkel. Lili a hátamon(tesóm lánya), közben Vincét tologatom, Kende mellettünk

összeverődött a Mamánál, miután mindenki teletömte a bendőjét, elmentünk a focipályára, ahol a programok zajlottak.
Dédivel

Néztünk és kóstoltunk(itt is)szilvásderelyét.

A környékbeli falvakból jöttek nénik, fiatalok és főzték a gombócot, nudlit, derelyét(a hagyományos szilváson túl volt pl. marcipános, diós-rumos,narancsos), helyiek pálinkájával lehetett a gombócokra öblíteni.
Minden helyben készült
Legeltettem a szemem a szebbnél-szebb kézműves termékeken(Zoli azzal nyugtázta az egészet, hogy nincs szükségem kerámia szalvétatartóra vagy levendulás fűszertartóra, amíg nincs igazi konyhám...)
Itt nem árultak bóvlit, gagyit. Helyi sajtostól lehetett finom, különleges ízesítésű sajtokat venni, a helyi fazekas árulta a saját szépségeit, a helyi ékszerkészítőtől lehetett csecsebecsét venni. Kaptam ám gyöngyfából készült fülbevalót!(másnap Vince kitépte a fülemből, kell a gyerekes anyukának csüngő dísz a fülébe...)
Kendus leitta a felsőrészét, váltásnak csak pulcsi volt nálam, kapott egy traktoros felsőrészt(Nógrádban készített)
Kendus készített egy tálkát nekem!
Kiszáradt, de még nincs kifestve!

Mondták a "rokonok",barátok, hogy majd a jó bodonyi levegőn aludni fog Vince. Hát a túrót!Aludt valamennyit, de nem sokat.
Ő is érezte, hogy buli van és nem akar lemaradni semmiről.Vittünk triciklit neki

Így örökölte a tesójától, a kábel kilóg, ügyes kezű Apjuk ma megszerelte.
(a babakocsit mostanában gyorsan megunja), azzal raliztak a focipályán.

Voltunk a helyi állatkertben, ami több,mint egy sima állatsimogató, mert láttunk lámát, kengurut, mosómedvét, emut!
Kende már egy ideje szeretne háziállatot , itt is bepróbálkozott:"Anya, te a struccra allergiás vagy?"Ha nem,akkor hazavihetnénk egyet!

Természetesen vettünk tombolát(Kendénél dombola)és nyertünk!Nem a fődíjat(pedig arra pályáztunk, wellness volt), hanem egy nagy üveg szilvalekvárt Késő este értünk haza,a lekvárt Kende kinyittatta az apjával és ettek belőle, nehezen tudták abbahagyni.
Kende szerencsés, a tombolát is ő választotta ki.
Próbálkoztunk már lottózni is az ő számaival, de még nem jött be!Ami késik, nem múlik:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése