Összes oldalmegjelenítés

2014. január 5., vasárnap

Gondolatok, vívódások

Kendus decemberben kb. 4-5 napot járt oviba. Szülinapján, Mikuláskor, Karácsonykor tuti volt, aztán persze beteg, itthon gyorsan gyógyul, szerencsére nem súlyos.

November vége-december eleje óta nem szeret oviba menni, egyenesen utál. Ha szóba kerül, hogy holnap ovi és várják a "kiskacsások"az óvónénik, akkor sírni kezd.
A háttérben több minden lehet: többször említi, hogy Zs. néni kiabál, nála Kende bepisil(pedig 2,5 éves kora óta teljesen szobatiszta, éjjel-nappal. A bepisilés nem(csak)alvásnál fordul elő, hanem délelőtt játékidő/foglalkozás közben/alatt. Zs. néninek nem mer szólni, ha pisilnie kell. Fél tőle. Volt, hogy elsírta magát fogmosás közben(Zs. néni mondta, hogy nem tud önállóan fogat mosni. Megjegyzés: itthon elektromos keféje van, megy neki egyedül is a fogmosás, de segíteni kell.
Decemberben azt mondta Kendus, hogy Zs. néni szólt neki, hogy ne menjen oviba....még jó, hogy itthon arról áradozok, milyen jó hely az ovi. Ellenem beszél az óvónéni.Kérdezem Kendét, miért mondta ezt Zs. néni?Mert sok a beteg gyerek.....
Mint minden gyereknek neki is fontos a dicséret és a sikerélmény. Kell, hogy motiválja, ösztönözze arra az óvónéni, hogy aktívan részt vegyen a foglalkozásokon.(Ha eddig aktív volt, most azt látja az óvónéni, hogy Kendus sír az ajtóban, akkor ne hagyja, hanem hívja játszani)
A legdurvább az volt, amikor pár szót váltottam Zs. nénivel és Kendus kirohant az ovi bejárati ajtajához(ha tudott volna, kiszökik)
Sokat gondolkodom a jövőn. Ha ez folytatódik, akkor Kendus lelkileg tönkremegy, nem lesz ovis, mert pszichoszomatikusan is betegségeket produkál.
Várom a változást, a problémát jeleztem.
Emellett megy egy kemény hatalmi harc, már ilyen kis korban is klikkesedne a gyerekek. Cs. a központi figura a csoportban. "Pankát elvette tőlem Cs., már Panka sem a barátom". "Most mi lesz velem?"Szomorú ezt hallani, hogy neki nincs a csoportban barátja.(pedig egy közvetlen, vidám, barátságos, kedves kisfiú)
B tervként felmerült az oviváltás is.

Vinci 5 hónapos, de igazából nem fordul hasról-hátra. Előfordult már, hogy megtette, mert a feje átlendítette. (Kendus 7 hónaposan kezdett forogni). Oldalra fordul mindkét irányba. Ha tornáztatom, akkor befeszíti a lábait. Próbál felülni. Az Adamo hintába felhúzza magát ülő helyzetbe. Hason nyúl a játékokért, "repülő pózban" van, mindkét kezét használja. Játékkal motiválni lehet, hogy kússzon, nyúljon előre, elég kitartó.
Lehet, hogy azért nem forgolódik, mert nagy súlyú baba?!

2 megjegyzés:

  1. Én úgy tudom, 6 hónapos korig illik forgolódni, de ha aggódsz, a gyerekorvos nem mond erről valamit?

    Ovi téma: nehéz lehet, és nem is szeretnék az ördög ügyvédje lenni, de ha otthon megkapják a kellő szeretgetést, akkor az ovis edződés akár a javukra is válhat... Az első évben természetes a sok betegeskedés, persze, ha tényleg lelki alapon megy, érdemes utánajárni a dolognak.

    VálaszTörlés
  2. A forgás miatt konduktorral talizunk.(már volt szerencsénk hozzá, mert gyakran balra tartotta Vinci a fejét)
    Ovi: erősen dolgozom rajta, mindennap mondom Kendusnak, hogy milyen jó hely, sokan szeretik, érezze jól magát, játsszon sokat,
    Már várom az Ábelről szóló bejegyzést!!

    VálaszTörlés