Összes oldalmegjelenítés

2015. szeptember 8., kedd

Vinci és a beszéd

Az ovi kezdésig 1 év van, ezt az 1 évet arra szánom(minden tőlem telhetőt megteszek), hogy beinduljon Vinci beszéde.
Megkésett volt a mozgásfejlődése, a lemaradását szuperül behozta, korát meghazudtolóan fut, mászókázik, hintázik, gurul. Minden mindennel összefügg: a mozgás a beszéddel, ezekhez jön a rossz alvóka, de még a késői fogzásnak is köze lehet mindezekhez. Gyengébb, éretlenebb az idegrendszere, mint egy 2 évesnek. Nyáron(is)sokat fejlődött, pl: bemerészkedik a medencébe, követeli, hogy vegyem le róla az úszógumit és könyörögni kell neki, hogy kijöjjön a vízből. Nagy áttörés, de már nem zavarja, ha melegebb vagy hidegebb a víz hőfoka a megszokottnál vagy több/kevesebb víz van a kádban.
Apai ágról örökölte a megkésett beszédfejlődést is(Balázs is speckó oviba, suliba járt, diszlexiás és satöbbi, a sógornőm lánya is hasonló problémával küzd), genetika. Olvastam, hogy az ilyen jellegű "másságot" apáktól nagyobb részt apáktól öröklik a fiúk.

Az igazi gagyogás, gügyögés kimaradt Vininél(már ez is okot ad arra, hogy gyanakodjak/kérdések merüljenek fel bennem)
Héten eljutottunk az ELTE Gyógypedagógia karjára, pszichológus-logopédus-korai fejlesztő egyszerre volt jelen a teremben és Vincit figyelték illetve beszélgettünk. Indokoltnak látták, hogy felvegyék a rendszerbe. Jövő héttől heti két foglalkozásra fogunk járni, egy egyénire és egy csoportos beszédindító tanfolyamra.


Kedvesek, szimpatikusak voltak a szakemberek. Nagyon fontosnak tartom, hogy Vinci is jól érezte magát(szinte otthon), nem úgy,mint tavaly a logopédusnál, ahol beállt az ajtóba és ordítva közölte, hogy EL!(vagyis menjünk innen el)A hely is barátságos, családias az atmoszférája.
Itt annyira jól érzi magát, hogy távozáskor felkapom és kiviszem a teremből.
Az utóbbi 1-1,5 hónapban kezdett el halandzsázni, a következő szavakat mondja: várjál, el, mama, baba, papa, Keje, Anya, Apababa.Ritmusra dobol, tapsol, utánoz a mondókázásban saját nyelvén.
Állathangot(kivéve a kutyát) nem utánoz, az első hang, amit kimondott az "ee"volt, A kutya ugatásra valami hasonlót mond.
Mindent megért, ha valamit el szeretne érni nálunk, akkor rámutat vagy odahúzza a ruhánkat.

Lesz még két-három körünk a Beszédvizsgálóban is(itt adják a beleegyezésüket arra, hogy államilag támogatottan kapjuk a fejlesztést)
Bízom a legjobbakban.

2 megjegyzés:

  1. A legjobb úton vagytok, biztos, hogy egy év alatt nagyon sokat fog fejlődni Vinci,és a határ a csillagos ég :), főleg, ha heti kétszer jártok. Bizony minden mindennel összefügg és a mozgás nagyon fontos, főleg a minőségi mozgás, ezt onnan tudom ilyen jól, hogy Máté is megkésett beszédfejlődésű volt. Én jó 10 évvel ezelőtt találtam egy ismerőst (a Gyógypedagógiai Intézetben dolgozott), aki mozgással egybekötött beszédindítást tartott neki, szintén egyéniben és jártunk csoportos hasonló jellegű tornára,is. Nagyon gyorsan kezdett fejlődni, ovis korában is jártunk, ugyan más típusú, de fejlesztő tornára és biztos vagyok benne, hogy ezek nélkül nem tartana ott ahol most tart, mégpedig, hogy az egyik legjobb tanuló az osztályban :) ... Egyébként ez már rég a múlté, alsóban is az egyik legjobb olvasó volt, jól fogalmazott, beszélt és rengeteget szavalt, szóval pont az ellenkezőjére fordult a dolog :) ... Nálatok is - főleg ilyen támogatással - biztos, hogy minden rendben lesz :) !

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is minden rendben lesz!
    Máténak gratulálok!

    VálaszTörlés