Összes oldalmegjelenítés

2015. június 24., szerda

Hallásvizsgálat

Vincinek megkésett a beszédfejlődése. 2 éves státuszvizsgálaton javasolta a gyerekorvos, hogy menjünk el egy hallásvizsgálatra. Minden logopédiai kezelés első lépése a hallásvizsgálat. Lehet, hogy azért nem beszél ez a gyermek, mert nem is hall rendesen?Vagy csak bizonyos frekvenciákon hall?
Vini gagyog, babanyelven gügyög, amit mi nem értünk(még Kendus sem. Sok esetben a testvérek megértik egymást, kialakítanak egy közös nyelvet és a kicsi által használt nyelvet csak a nagy érti és ő fordít a szülők felé)
'Baba', 'Hama', 'Mama', 'Papa', 'Keje' szavakat  ritkán mondja. Ezeket is ritkán, nem tudom semmihez sem kötni, mikor gügyög, egyszer csak elkezdi és mondja.
Inkább mutat, mindenre. A középső és a mutatóujját összekulcsolja és úgy mutatja, hogy mit akar. Ha rákérdezünk, hogy mégis mit szeretne, akkor azt mondja, hogy 'e'. Ezt tudja elég hosszan is mondani. Frusztrált lesz, ha rögtön nem értjük meg, hogy ő mit szeretne, mire gondolt.
Nem utánoz állathangokat, kivéve a kutya ugatását, azt is elég sajátosan. Énekeket, dalokat nem dúdol. Mindent megért és ez jó!az értelmi képességeivel nincs probléma, sőt elfogultság nélkül állítom, hogy nagyon okos!
Pedig aztán én beszélek egész nap, be nem áll a szám.

Bethesdában voltunk audiológián és fül-orr gégészeten. Nem volt együttműködő, sírt, ordított, toporzékolt minden ellen: utálta a helyet, az orvost, az asszisztens és az egész szituációt. Ennek hangot is adott, csak akkor nyugodott meg, amikor kiléptünk az épületből. Kendével ellentétben soha nem volt kórházban, rossz emléke ezzel kapcsolatban nincs. Csak az a bizonyos fehér ruha és a fehér környezet.
Kulcscsörgésre és a játék bárány dobhangjára figyelt. A többit túlordította és nem reagált rá. Csak az érdekelte őt, hogy szabaduljunk onnan.
Egy műszert közel tartottak a füléhez, amiből hang jött ki, erre is reagált valamit(A típusú görbe lett a végeredmény)Az ő életkorában a fülhallgatós tesztet még nem lehet megcsinálni.
Bera vizsgálatot írtak elő szeptemberre. Erről azt kell tudni, hogy altatásban végzik és úgy vizsgálják a hallását. Hááátt, ööö az altatás ellen vagyok, még erősen hezitálok rajta.
Hosszú még a nyár, bízom benne, hogy beindul valami és nem lesz szükség rá,


2 megjegyzés:

  1. Milyen érdekes... amikor mi kezdtünk logopédushoz járni Ákossal (5,5 évesen önszorgalomból), a logopédus küldött fül-orr-gégészetre, majd hallásvizsgálatra. És az utóbbira, azt mondták, hogy csak 6 év után fogadják a gyerekeket. Jó, mi? Bár ugye nála volt beszéd, csak bizonyos hangokat nem képez helyesen.

    VálaszTörlés
  2. Minket a gyerekorvos küldött, nagyon jó szakembernek tartom, jó viszonyban vagyunk. Ő ajánlott be a Bethesdába, nem oda tartozunk, annál a dokinál hónapokat kell sorba állni , ha nincs protekciód. Szomorú, de ez van.

    VálaszTörlés