Összes oldalmegjelenítés

2014. május 5., hétfő

Poroszló, Tisza-tavi ökocentrum

Vinci a pocakomban volt, amikor elmentünk Poroszlóra, de az előre lefoglalt szállás Zolinak nem nyerte el a tetszését, ezért hazajöttünk. Akkor tervben volt, hogy megnézzük a 2012-ben átadott Ökocentrumot, de annyira viharos volt az idő, hogy nem kísérleteztünk, hanem hazajöttünk. Még soha nem voltam a Tisza-tónál.
Ami késik, nem múlik...

A hosszú hétvégén ismét nekivágtunk, a köpönyeg 10 mm esőt jósolt, ott verőfényes napsütés, itthon villámlás-mennydörgés. Az odafelé tartó 2 órás utat(útfelújítások, 40es táblánál megbújó trafisok miatt nem lehetett normál tempóba menni) a fiúk jól bírták, Kendének ment a Mazsola és a Tádé, Vincinek csörgős zenei aláfestés.
Élvezi az utazást
Rengetegen voltak, már a pénztárnál kígyózott a sor és a parkolóban alig volt hely.(Még soha nem voltam olyan helyen, ahol a babának is kell belépőjegyet venni, csomagártól függően 100-400 ft között van a belépő babáknak!!Baba alatt a 0-3 éves korosztályt értik)

Hajókirándulással egybekötött belépőt váltottunk(lehetett volna "3D mozis"belépőt is venni), nem volt olcsó!A hajót, amikor meglátta Zoli, azt mondta, hogy ez egy tutaj, erre fogjuk felvinni a babkocsit?
Persze, nincs lehetetlen(csak tehetetlen), a Tisza-tó gyönyörű, 1 órát hajókáztunk egy motorcsónakon, a vezető mesélt a tó állatvilágáról, növényzetről.
Fő a biztonság!
Láttunk vakvarjút, tavirózsát, kacsát! A tavat a 70-es években két kézzel ásták ki, a település a poroszokról kapta a nevét, akiknek sok lovuk volt.
Az első játszótér egy vizes játszó volt, a bejárattól nem messze. Kötél segítségével kellett eljutni a viz(patak)másik oldalára, miközben egy "ladikon"egyensúlyoz az ember.
Érdemes gumicsizmába menni
Van egy fajátszó a 3-6 éves korosztálynak és egy ügyességi játékokkal tele rész, a nagyobb korosztálynak. Kendus mindkettőt kipróbálta, de a fajátszóról nehezen lehetett elcsalni, mert még egyszer, meg még egyszer, meg még egyszer....

A játszótér mellett pelikánok vannak.
Messziről nem láttam, mondom Kendusnak, jé, ott vannak a hattyúk, erre ő: Anya, azok pelikánok!És mennyire igaza volt!
A főépületben  a 735.000 literes édesvízi akvárium, ami egyedi, mert Európában a legnagyobb!
Emeletről lenéz az akváriumba

Speciális, egyenes oldalú alagútján megcsodálhatjuk a halakat: vizát, harcsát, pontyot, keszeget.
Egy külön részlegen a kétéltű-és hüllőfajtákat lehet megnézni(mi keveset láttunk belőlük), békákat, gőtéket és szalamandrákat lehet keresni.
WAOOOO!!
Örökmozgó vidrákat láttunk halakra vadászni.
A főépület 7 méter magas, tetejére a bátraknak(Kende és Zoli)fel lehet menni, akár lifttel is. Mi Vincivel kihagytuk.
Érdemes nyitástól-zárásig maradni(aki bírja), a játszószobát és az állatok etetését mi kihagytuk.

1 megjegyzés: