Összes oldalmegjelenítés

2019. augusztus 24., szombat

Kisjankó Bori emlékház

Tudatlanságom, de soha nem hallottam Kisjankó Bori nevét, egészen addig, amíg el nem mentünk az "óváros"részbe Mezőkövesdre, róla lett a nádfedeles házakkal teli utca elnevezve. Az utcát felújítják, betonozzák az utat, feltúrtak mindent.


Vasárnapi is látogatható házakba mind bementünk, tűzzománcos technikáról hallgattunk egy rövid beszámolót, bútorfestő műhelyben csodáltuk a jellegzetes matyó mintákat, kedvencünket a fazekas műhelyt sem hagytuk ki(sajnos ott nem lehet a gyerekeknek korongozni, ebből a szempontból legjobb fazekas műhely Gyenesdiáson van).
Legérdekesebb hely mind közül a Kisjankó Bori emlékház.
Ő az a hímzőasszony, mintaíró, népművészet mestere, akihez a matyó minta köthető. Idegenvezetőnk egy nagyon kedves hölgy volt, aki, amikor látta, hogy a fiúk figyelme kezd elkalandozni, akkor kérdezett tőlük valamit(vajon a kiállított tárgyat mire és hogyan  használták)Kaptak matyó hímzéses színezőt unaloműzőnek. Kisjankó Bori rengeteg virág motívumot talált ki, szakított az akkori hagyományokkal és a férjével együtt elköltözött az anyósától és a hímzésnek, rajzolásnak szentelte az életét. Micsoda emancipációs törekvés!

Ruhaviseleten túl mesélte a hölgy, hogyan éltek akkoriban(olyan érdekességekről is, mikor, milyen körülmények között "látogatta" a férj az ifjú feleséget:), miért raktak szalmát a lány stafírungos ládájába(sokgyerekes lányos családnál a jól megrakott  hozományos szekrény a vagyoni helyzetre utalt).Berendezettek egy korabeli döngölt földes házat, én még emlékszem, hogy Mama testvérénél jól megrakott ágyban aludtam, Zoli arra, hogy őt teknőben fürdették.
Nekem nagyon tetszenek a hímzett, virágos, színes ruhák(gyerekek, lányok, asszonyok, özvegyek különböző ruhákban jártak), olvastam arról a hölgyről, aki ezeket a mintákat újra divatba hozza(Nagy Ervin színész volt felesége), sajnos elég drágák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése