Összes oldalmegjelenítés

2019. április 8., hétfő

SNI felülvizsgálat

Lobbiztam, hogy Vince maradjon még egy évet oviba. Annyira egyértelmű, július 22.-én tölti a hatot és semmilyen szempontból nem iskolaérett. Másoktól hallva ez úgy történik, hogy leül az óvónő és a szülő, közösen megbeszélik, hogy maradjon ovis a gyerkőc és marad, évnyertes lesz.
Nálunk idén szükséges volt a Beszédvizsgálóban az SNI felülvizsgálat, plusz védőnő, plusz gyerekorvos, plusz magán/állami gyógypedagógus és logopédiai szakvélemény. Ezek a hivatalos dokumentumok már a mappában, pénteken ezzel megyek beiratkozni a körzetes iskolába-ez a protokoll-és jövőre újra találkozok a titkárnővel.
Vince nagyon ügyesen csinálta a feladatokat, amíg tartott a figyelme, türelme. Ez 20 percet jelent cirka. Kiemelte a vizsgáló, hogy 17-ig elszámolt, 10 számkörben biztos, a Trog teszten is szépen teljesített, de a finommotorikája(fejábrázolás, absztrakt minták másolása, térkordináció, sorminta), a memorizálás(egyre bővülő mondatokat kell visszaadni)már keményebb dió. Spontán beszédben több hangtévesztése van és a diszlexia is "befigyel". Nem volt kérdéses, hogy további intenzív fejlesztésre szorul, elkalandozik a figyelme, nem kitartó, nem tűri a monotonitást és az irányított feladatot(ebből az iskolában csak hátránya lesz)
Bennem már egy ideje motoszkál az, hogy ADHD-s. Majdnem egyszerre mondtuk ki a vizsgáló nővel, hogy neki is gyanús. A következő lépésben kérek a Bethesda pszichiátriájára egy beutalót, időpontot.(Most műveltem ki magam ADHD, autis gyerekekből egy 30 órás továbbképzésen)
Konkrét IQ tesztet nem tudtak vele felvenni, mert elfáradt, de azt elmondták, hogy értelmes, ügyes és főleg a matematikai feladatoknál remekelt. A szövegértési feladatnál felállt, megnézte és kezébe vette a polcon lévő játékokat, leakasztott egy ugrókötelet. Nem lehetett bent tartani a feladatban.
Kérdezték, hogy milyen iskolában gondolkodunk. A körzetesben megfelelő logopédiai, gyógypedagógiai ellátás van, még ajánlottak más kerületi iskolát is, szétnézünk majd. Fontos a tanító személye is!

2 megjegyzés:

  1. Az valami hiperaktivitásos rövidítés?
    Ez így is zajlik, leültünk, megbeszéltük az óvónővel és maradt tovább Zalán. De az is, aki februári és tök jó teszteket írt, ott is ugyanez volt az eljárás.

    A suliban nem szoktak kérdezni semmit. Aki nem beiratkozni megy, egyszerűen alá kell írni valami jegyzőkönyv félét és kész, viszlát! Soron kívül mehettek a plusz egy évet oviban maradók szülei.

    VálaszTörlés
  2. Igen, hiperaktivitás figyelemzavarral.
    Csak pár éve létezik ez a címke, előtte voltak az eleven, virgonc gyerekek.

    VálaszTörlés