Összes oldalmegjelenítés

2015. február 22., vasárnap

Érzékeny, szuperérzékeny

Vinciről van szó.
Nagyon érzékeny. Idegen ember közelébe nem mehet, ha már az intim szférájába belépnek, akkor sír, fogja a kezem, lábam, erősen kapaszkodik belém. Ronit gyakran látja, most úgy alakult, hogy kb. 2 hete nem találkoztak. Amikor meglátta elszaladt előle. Volt, hogy Roni vigyázott rá, amíg pl. Kendét szülinapi buliba vittem, Roni hívott, hogy minden ok nélkül elkezdett sírni, ordítani. Dédit is többször látta már, mégis amikor fel akarja venni magához vagy az ölébe ültetni, akkor erősen tiltakozik. Bécsben történt, ránézett a pincér és elsírta magát. Lehet, hogy életkorbeli sajátosság, ilyet Kendénél nem tapasztaltam.

Más gyerekekkel nem távolságtartó, de inkább velem vagy Kendével játszik. Kerekítőn kétszer előfordult, hogy rácsapott kisebb gyerekre.
Ha valami nem úgy van, ahogy ő szeretné, akkor ordít, dobálja magát és verekszik. Egymás mellett öltöznek Kendével, egyszer csak Vinci gondol egyet(minden ok nélkül)és meghúzza Kende haját vagy megtépi a hajam vagy belém karmol, széles a repertoár.
Nem tudom pontosan megfogalmazni, de amikor sok minden van egy helyen azt utálja(pl. játszóházban az apró kis labdák vagy a medencében a víz)már a látványától kiakad. Bécsben épített zuhany volt(itthon is az van, de mindig fürdenek), ketten kellettünk hozzá, hogy lezuhanyoztassuk, Zoli fogta én locsoltam vízzel.
Nem szereti a zajos helyeket, ezért nem járunk gyakran játszóházba, az ottani alapzaj idegesíti. Volt idő, amikor a porszívót sem bírta, odament és kikapcsolta. Mára ez megszűnt. A zenét, főleg a komolyzenét, népdalokat, énekeket imádja!Tekintetét le nem venné a számról,ha énekelek.
Az autózást sokáig egy rémálom volt(még más gyerek autóban alszik a legjobban), mert sírt benne, hiába a cumi, hiába a zene , beszéltünk hozzá. Szerencsére ez is kezd megszűnni.
Ha máshol alszunk, akkor az első éjszaka mindig katasztrófa.

Kb. 7 hónapos lehetett, amikor az egyik konduktor azt mondta, hogy az idegrendszere fejletlenebb, éretlenebb a koránál(olyan,mintha koraszülött lenne). Az alvással a mai napig problémánk van, hogyan fejlődjön az idegrendszere, ha ne alszik annyit, amennyit szükséges lenne. Nem jöttünk rá a megoldásra, persze vannak jobb periódusok. Most pl. hajnalban kezdi a napot és 10-kor már baromi fáradt(sajnos nem tudom tovább fenntartani), leteszi a fejét, ezzel jelezve, hogy itt az idő az alvásra, változó, hogy mennyit alszik: 30p-1,5ó.
12 körül már ébred és hol van még az este...
A kommunikációja kimerül abban, hogy: baba-mama, papa, eeee(ez a vaúú),Keje mindent megért, de ennél többet nem mond. Bólogat.
Nagyon jó a kézügyessége!Puzzlet rak ki, a mágneses peca bottal kihalássza a halakat, napi program a gyurmázás és a rajzolás, "fűzős" játékot is szereti, próbálkozik, de még kell a segítségem.

Azt hiszem az ország egyik legjobb gyerekneurológusához(Dr. Büky György) sikerült időpontot szereznem, áprilisra. Megnyugszom, ha látja egy szakértő is. Kíváncsi vagyok a véleményére, tanácsára.

3 megjegyzés:

  1. Persze,vidd el mindenkeppen!Legalabb megnyugszol!Kiara arra panaszkodik,hogy faj a hata.A haziorvos szerint nincs vele baj.En azonban kertem beutalot ortopediara,mert zavar,hogy mondogatja,faj neki.Marcius közepere kaptunk idöpontot.Meglatjuk.

    VálaszTörlés
  2. Igen, szerintem is vidd el, mindenképpen megnyugszol te is. Vagy kapsz tanácsokat, hogyan kezeld, hogyan tudsz neki segíteni. Nálunk Ákos volt nagyon érzékeny, idegen helyen wc-re sem tudtam elmenni tőle.

    VálaszTörlés
  3. Mára milyen nagyfiú lett belőle?

    VálaszTörlés