Összes oldalmegjelenítés

2019. szeptember 21., szombat

Brumi az iskolában

Hangolódunk gondolatban, mesékben, tervekben az iskolára. Amikor ovi előtt álltunk, akkor annyi jó ovis mesekönyvet találtam, többek között olyat is, ami csak fiúknak szólt:), eddig azt tapasztaltam, hogy a témában kevesebb gyerekirodalom, mesekönyv született.
Brumi az iskolában szóló könyvet (Brumi sorozat egy része)Vince ajándékba kapta az egyik ovistársától szülinapjára. A fejezetek pont olyan hosszúak, ami egy pihenés előtt még belefér, merthogy utána annyi kérdés felmerül benne, amiről beszélgetünk. Vince első kérdése, ha ő iskolás lesz, ugye neki is teszek be kaját??(annyiszor kijavítjuk, hogy nem kaja, hanem étel, tízórai, uzsi, stb)A legfontosabb a KAJA. Na meg, hogy az iskolában ülni kell, mondja neki Kende és addig nem állhatsz fel, amíg nem hallod a csengőt, addig végig, egy helyben kell ülnöd. Tudja, hogy azért megy iskolába, hogy megtanuljon olvasni, számolni, írni. Várja, ami nagyon fontos. Ma megkérdezte, hogy mit jelent az, hogy ő beszédhibás. Elmagyaráztuk, hogy még nem tudja az összes betűt helyesen kiejteni, de amíg ovis, addig ezen fogunk gőzerővel dolgozni. Ez a betűtanulás kapcsán jött szóba(rövid bevezetés a könyvben)
"Már nagyon sok betűt ismerünk. A b-t is, az u-t is, az m-et is, az i-t is. Csak még a röt nem, vagyis az r-t. Azért nem tudom leírni, hogy Brumi. Csak ennyit: Bumi. Pedig az nagy különbség. Mert Bumi az semmit sem jelent, de Brumi az én vagyok, vagyis a kismackó."
A fejezet főszereplője Brumi, akinek az életében eljött a nagy pillanat, a kis medvebocsból iskolás nagymackó lesz. Mellette szerepet kapnak a barátok is, akiknek beszédes nevet adott a szerző: Dagi(sértő a neve, állandóan az evésen jár az esze, torkos. "Az O betű olyan, mint mackók közt Dagi. Vagyis nagyon kövér.")Panasz Muki, Pulykapipi és Jócsont.
Több kalandba keverednek a barátok, szó van egy iskolai előadásról is, a hetességről, az iskolai rendről, becsületszövetségről, leckeírásról.
Tele van párbeszédekkel, öt éven felülieknek íródott a könyv, könnyen értelmezhetőek a szövegek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése