Összes oldalmegjelenítés

2016. október 6., csütörtök

Beszédvizsgálóban, logopédiai fejlesztés

Beindult a logopédiai fejlesztés az oviban. Heti három foglalkozás van előírva Vincinek(abból jó lenne, ha az egyik mozgásos lenne), mégis csak kétszer viszi őt el az utazó gyógypedagógus logopédiára. Persze, ennek is örülök. Annak meg pláne, hogy kedves a hölgy-igaz, még személyesen nem találkoztunk, Vinci az elhangzottak alapján örömmel, vidáman megy vele. Most az állathangok a "téma"(már egy éve is ezzel kezdtünk a korai fejlesztésen)
Egyre többet gagyog, ebből a gagyogásból lesz majd a beszéd. Ez is pozitív, az ovi hatásának tudom be a sok apró előrelépést.(Hozzá csak magyarul beszélnek a csoportba, nehogy az angol miatt bármilyen frusztráció alakuljon ki benne)
A beszédvizsgálóban kérték, hogy óvoda kezdés előtt legyen egy felülvizsgálat. Szeptember elején ez megtörtént. Zoli vitte magával, azt mesélte, hogy a kérdések kb. 80%-ra tudta a helyes választ. Ami egyértelműen nem ment az a rövid-hosszú, magas-alacsony, stb. ellentétpárok. Zoli elmondása alapján nagyon zavarta Vinit, hogy a vizsgálat alatt valaki benyitott, ott félbeszakadt a felmérés. Onnantól kezdve nem lehetett rávenni a munkára:)
Talán két hete megkaptam a szöveges értékelést is a Beszédvizsgálótól.Az IQ-ja a korának megfelelő(bizonyos részterületeken magasabb kategóriába tartozik, pl: téri-vizuális inger), a verbális fogalomalkotása extrém alacsony. A munkamemóriája , figyelme, összpontosítása átlagon aluli. Írtak még hasonló 'finomságokat' ....
Olyan nehéz szerintem egy feladat vagy játék során értékelést írni. Lehet, hogy rossz passzban volt a gyerek, az is lehet, hogy fáradt stb. Mindenesetre a legtöbb állítással egyetértek.
Nagyon úgy tűnik, hogy a lovasterápia nem jön össze, idénre(de nem adom fel!)
Megkértem az egyik(volt)kolléganőmet, aki logopédus és beszédindítással is foglalkozik, hogy a jövő hét során mérje fel és mondja el a véleményét. Talán rendszeresen fog járni Vincihez, ami azt jelenti, hogy legalább hetente egyszer, itthon a kis szobájába lesz a foglalkozás:)
Sógornőm mesélte, hogy a kisebbik lánya, ahogy bekerült az oviba 3 hónapra rá beszélni kezdett(logopédiai eset ő is)
Az óvónők mesélik, hogy Vinci gyorsan megtanulta a süni csoport szokás-szabályrendszerét, ha elkezd valamilyen tevékenységet, akkor azt be is fejezi, nem kapkod ide-oda. Figyelme leköthető, motiválható kisfiú. Rajzai, festései, alkotásai díszítik a faliújságot!
Integrálható, egy év múlva ha nem indul be nála a beszéd(4 éves lesz akkor), javasolták a beszédfogyatékos ovit. Legközelebb iskola előtt van jelenésünk a Beszédvizsgálóban.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes Vini, és nálatok is úgy látom jó hatással volt az ovi a beszédre, mint nálunk, szerintem ez még csak a kezdet! Ennyi támogatással biztos, hogy jó úton vagytok :)!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ügyes Vini, és nálatok is úgy látom jó hatással volt az ovi a beszédre, mint nálunk, szerintem ez még csak a kezdet! Ennyi támogatással biztos, hogy jó úton vagytok :)!

    VálaszTörlés