Összes oldalmegjelenítés

2020. augusztus 5., szerda

Szent László Nemzeti Emlékhely Somogyváron

Tamás hívta fel a helyre a figyelmünket: "Ki ne hagyjuk"!-mondta.
1091-ben Szent László király itt alapította meg a legnagyobb bencés apátságot Magyarországon. A XV. századig francia szerzetesek laktak ott, mára már csak romok és töredékek maradtak. Történelmi emlékhely és Nemzeti Emlékhely is. 2015-ben Látogatóközpontot építettek a romoktól pár száz méterre, egy tartalmas kiállítás keretében interaktív eszközök segítségével ismerhetjük meg Szent László életét. A gyerekeket leginkább a kütyük kötötték le, mindent megnyomni, mindenhez hozzányúlni és várni az új információkat. Sajnos, amikor ott voltunk, több eszköz nem működött, látni, hogy rengeteg pénzt fektetettek  a Látogatóközpontba. Igényes, de megítélésem szerint nincs kihasználva és jót tenne neki egy kis reklám. 
Kajla pecsételő hely és Szent László életéről szóló színezővel jöttünk ki.
A parkolóban is illatozott a levendula, a női mosdó épületen kívül működik, ott már mállott le a vakolat.
A két helyszínt(romok és a Látogatóközpont) egy erdőn keresztül kialakított, fa szerkezetű lépcsős sétaút köti össze, amely kb. 15 perc alatt teljesíthető,gyerekekkel is könnyen teljesíthető szintkülönbséggel.
A nagy melegben jólesett az árnyas fák között felsétálni a romokhoz(nekem rögtön Óbuda jutott róla eszembe), felmásztunk a kilátóba is.
Ha megszámoljátok, hogy mennyi lépcsőfokot kell megtenni a Látogatóközponttól a romokig, akkor a borozóban  igény szerint fröccsöt kaptok vagy limonádét:)
Az út során a korlátokra teszt jelleggel kérdések vannak Szent Lászlóról, mágnest a Látogatóközpontban kell hozzá kérni, csak a helyes válasznál világít!
Aznap, amikor ott jártunk kb. 2 család sétált rajtunk kívül, nincs nagy tumultus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése