Összes oldalmegjelenítés

2018. január 1., hétfő

Nagybörzsöny látnivalói télen

Télen nem megy a kisvasút, ami Nagybörzsöny egyik húzóereje, helyette van más, unatkozni nem lehet. Több helyi termelő árulja a portékáját háznál, van piac is. A Lek-Vár-Lak, a két ünnep között nem nyit ki, a szállásunk mellett volt, a porta rendezett, befelé csalogatja az érdeklődőt. A szállásunkkal szemben ottlétünk alatt disznóvágást tartott egy házaspár, mi már arra lettünk figyelmesek, hogy lóg a sertés, a férfi pörköli, a feleség a keze alá dolgozott. Ennél a háznál kint volt a füstölt áruk tábla, nem mentünk be, mert a megszokott termékhez ragaszkodunk(az egyik beszerzőhely a helyi piac, a másik a barátnőmék húsáruja).
Elmentünk a mézeskalácsoshoz, csengőt nem találtunk, ép akkor érkezett a kapuba az egyik rokon és ő engedett be. Finomságokat vettünk, Vince a séta alatt három nagyobb mézeskalácsot benyomott a díszes csomagolásból.
Minden úgy működik, hogy a turista becsengett, ha nem talál csengőt, akkor kint van a név és a telefonszám.
A településen van vízimalom, ide hívásra jön az idegenvezető. Nyitva volt a kapu, bementünk, szétnéztünk, embert nem találtunk és a gyerekek türelmetlensége miatt nem időztünk sokat.
Elmentünk egy  82 éves bácsihoz, aki a világon egyedülállóan diófából farag csipkéket(halasit), képeket, bútorokat.
A garázsban van kialakítva a műterme, káprázatos, amit a fával művel.
Világörökségre is jelölték néhány alkotását.
A határban, miután az utolsó házat is elhagytuk, találunk egy állatsimogatót, amit egy fiatal pár vezet. Lelkesek, kedvesek, imádják az állatokat.
Amíg ott sétáltunk, állatokat etettünk, addig a hölgy(szerintem 30-as évek elején jár)végig egy tyúkot simogatott a karjában.
1 éve vezetik az állatsimogatót, tele vannak tervekkel. Sokféle állatot gondoznak, van ormányos medvéjük, lovuk, szárnyasok, kecskék, kutyák, láma, cicák. Mindenkit név szerint mutatott be. Lili kutya végig kísért minket, Vince haza akarta hozni. Zoli nyakába beleugrott egy ormányos medve, őt nem igazán zavartatta a dolog, mert fel se figyelt rá, csak akkor, amikor ismételgettem: Csibe!Csibe!(Zoli beceneve), akkor hirtelen mozdulattal ledobta magáról. Nem egy ideges ember, elmondása alapján annyit érzett, mintha ráesett volna valami a hátára, de nem mozdult...
Bármelyik irányba indul az ember, lehet jókat barangolni!Érdemes, gyönyörű a táj, tiszta a levegő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése