Összes oldalmegjelenítés

2017. április 25., kedd

Cziráki kastély, Lovasberény

Zolinak régi vágya teljesült azzal, hogy ellátogattunk a Cziráki kastélyba. Már többször szóba hozta, járt már ott réges-rég, engem valamiért nem vonzott a dolog.
Székesfehérvártól nincs messze Lovasberény, a fővárosból könnyen, gyorsan megközelíthető.
A kastély klasszicista stílusban épült, ma romokban áll.
 XV. században épült. Szomorú ezt látni, hatalmas épületről van szó, kápolnával, istállóval, barokk díszudvarral,lassan az enyészeté  lesz  az egész.
Olvastam a történetéről, voltak itt patakok, angol kert és óriáskert gyönyörű rózsákkal, ma már ennek a pompának nyoma sincs.
Az 50'-es években irodának is használták. Több résznél láttam, hogy házilag, pancser módon téglákkal raktak ki falat. Nem jártuk be teljesen, mert nem éreztem biztonságosnak, van, ahol ezt jelezték is.
Egy portás bácsi nézett tv, ő engedett be minket(talán 200 ft a belépő), amíg mi ott voltunk, folyamatosan jöttek a turisták, tehát igény lenne rá. Ha szép lenne, ha rendbe, ha lenne gazdája.......kastélyszállodának is el tudnám képzelni.
A kastély mellett lévő kápolna jobb állapotban van, mint a kastély.
Eredeti állapotban maradt fenn a kastélyhoz vezető híd. Hála a jó időnek, tudtunk tollasozni, labdázni, futkározni a kastély előtt.

1 megjegyzés:

  1. Én is nagyon szeretem az ilyen kicsit elfeledett helyeket, a kastélyokat meg főleg :)! Látszik a fiúkon is, hogy élvezték :)!!!

    VálaszTörlés