Összes oldalmegjelenítés

2024. június 22., szombat

Olvasó kamasz

Kende sokat olvas, kamaszok között tapasztalataim alapján ez egyre ritkább, sajnos. Előbb tanult meg verset és beszélni, mint járni. Itthon azt látja, hogy az anyja is olvas. Arra tanított a mamám, hogy úgy nem feküdhet le az ember, hogy nem olvas. Ez belémrögzült, ha nagyon fáradt vagyok, akkor újságot veszek a kezembe vagy az fb-n cikkeket olvasok. Vince is olvas(neki még kényszer, remélem változni fog)lefekvés előtt a korosztályától fiatalabbnak íródott rövid történeteket, nagy betűméret, sok kép, könnyű, olvasmányos sztori. Egyszerre többfélét olvas Kende, ahogy én is. Rendszeresen járunk könyvtárba, most, hogy Kendének az érettségi és a mérések miatt rövidebb napjai voltak, itthon volt sokszor egyedül és amikor rácsörögtem, akkor mondta, hogy olvas. Tavaly részt vettünk a Pagony kiadó olvasási kihívásában. A következő kortárs magyar könyv Egerben játszódik, kamaszokról szól és 2 nap alatt kivégezte, tetszett neki!

2024. június 21., péntek

2024. június 18., kedd

2024. június 15., szombat

Osztálykirándulások hete

Kendének a bizonyítványosztás és a mise van hátra és kezdődik a VAKÁCIÓ!Csütörtökön a Néprajzi Múzeumba mentek(a Határtalanul Erdély volt a klasszikus osztálykirándulás), ahol a második félévben már más szaktanárral is voltak, mi családilag is, kb. annyit mesélt, hogy a tárgyak történetét járták körbe. Másnap Hűvösvölgyben kirándultak, amire nem akart elmenni. Elmondása alapján már sok diáknak, akinek még van persze, szülői igazolással leigazolják a távolmaradást. Ez nekem érthetetlen, osztálykirándulásról "lógni", sokat elárul a közösségről, ahol a diákok kimenőt kérnek a csapatépítő alól. Kende szerdán itthon maradt, mert csúnyán köhögött(szakadó esőben fociztak, hűtőből kivett Fantát ivott-érzékeny a torkunk, nem szeretjük a jeges, hideg italokat. Mama úgy tanította, hogy a joghurtot is fogyasztás előtt 3-4 órával vegyem ki a hűtőből. A pajtija is otthon maradt, győzködött, de hiába. Késve indult itthonról-szándékosan, abban reménykedve, hogy nem várják meg őt. Az a megállapodás az ofővel, hogy ha a gyerek késik, akkor értesítjük őt. Mivel Kende nem szólt, hogy 45'-kor még a Deákon volt és késni fog, így én is később értesültem róla. 30'-ra kellett a Szent Anna templom előtt lenni. Megvárták, de kapott leszidást, ráadásul még elnézést sem kért. Állítólag többen késtek, de ők szóltak, hogy késni fognak. Vince első osztálykirándulós napja Szigethalomra vezetett a Vadasparkba, külön busszal ment a kis csapat, ebédre már a suliban voltak. Előtte ment a húzavona, mert ő nem akart senkivel sem közösen állateleséget venni, végül rájött, hogy ő az egyedüli, aki nem csatlakozott senkihez. Ismert helyszín, az ajándékboltot várta legjobban:)Drágaság volt, kaptam tőle egy hűtőmágnest ennek ellenére és elmondta, hogy XV és XC mennyi költőpénzt vitt..Másnap az Akácfa utcai kiserőben kirándultak, év közben volt már ott egy kihelyezett környezet óra, ami nagyon jól sikerült, piknikeztek, fagyiztak. Én 1 gombócot szoktam engedni, most kirúgott a hámból és 2 vett magának!Az a durva, hogy 2 gombóc fagyi 1200 forint. Sokat mesélt, jól érezte magát!A szomszéd osztály bent aludt a suliban, azokra a diákokra irigykedett.

2024. június 12., szerda

Friss frizura

Barber fodrászhoz hordom a fiúkat, nekik is jár a kényeztetés és tényleg bíbelődik a sok hajukkal, a forgóval és legalább 1 óra/fej. Szombaton edzés után feltűnt, hogy az uszodánál 2 új fodrászat is nyílt a házak aljában. Reggel 9-kor az egyik még zárva volt, a másikhoz odasétáltunk, nyitva volt az ajtó és egy kínai fiú dolgozott. Megkérdeztem, hogy lenne-e szabad hely. Nehezen, de megértettük egymást, Kende bevállalós volt és nagyon tetszik mindenkinek a végeredmény!

2024. június 11., kedd

Egri kirándulás

Júniusban(is)tele vagyunk programokkal. Már hónapokkal ezelőtt tudtam, hogy jönnek a barátnőmék Amerikából, 5 éve találkoztunk utoljára. Európai körutat tesznek, most 9 napot töltenek Budapesten. Azon a héten még "bejárós"hét van az iskolában, ráadásul Tamás gyaloglótábora is közben van, amire minden évben részt veszünk. Parádon töltöttek pár napot a barátnőmék és megbeszéltük, hogy a vasárnapot Egerben töltjük, együtt. Zolinak sok munkája van, ezért csak én mentem a fiúkkal, ráadásul vonattal. Emeletes, klímás, tiszta, gyors vonatok közlekednek Eger és Budapest között, 14 év alatt ingyenes és én kedvezményesen utazok(várjuk a Kajla útlevelet Vincének, hajózáskor használjuk)A vonaton mögöttünk angolul beszélű turisták ültek. Készültem a 2-2 órás útra kártyával, logikai játékkal, képkeresővel. A fiúk nem hozhatták a telefonjukat, az enyémet megkapták 20-20 percre.Az állomásra kijöttek Melindáék, megöleltük egymást, aztán megbeszéltük, hogy a Dobó téren találkozunk, mi oda busszal mentünk. Közeledett az ebéd idő, kérdezték is, hogy mit szeretnek
enni a fiúk. Mindent is, bármikor, csak mennyiség legyen. Az ő gyerekeik érthető módon magyaros kajákra vágytak, kívánság volt a gulyás és a lángos. Nagyon finomat ettünk egy kifőzdében, én pl. töltött káposztát. Utána ragaszkodtak a desszerthez és a közeli elegáns Stühmer cukrászdába mentünk(Kende meglátta az árakat és azt mondta, hogy ő nem kér semmit). Fagyizás, kávézás után, közben be nem állt a szánk, volt mit megbeszélni, kitaláltam, hogy keressünk sportboltot és egy parkot, aztán lehet focizni. Melinda gyerekei közül kettő(lány, fiú), válogatottban játszanak. Az időjárás nekünk kedvezett. Felvetődött, hogy bemenjünk a várba vagy az érseki palotába, de leszavazták. Kende két éve volt Egerben osztálykiránduláson, amikor ovis korúak voltak, akkor voltunk családilag mi is. Vasárnap miatt(biztos mindenki szavazott és a híreket nézte), alig volt turista. Beültünk a főtéren a templomba, hálát adtunk, hogy találkoztunk és vagyunk egymásnak(egyetemi barátság). Kende beszélt egy kicsit az előző napi meccsről(Magyarország-Izrael)a barátnőm férjével angolul, Vince is próbálkozott a háromszavas szókincsével. Persze azzal váltunk el, hogy jó lenne , ha kimennénk Amerikába látogatóba legközelebb. Ennek nincs sok esélye.

2024. június 7., péntek

Cseresznye

Kende szobája mögött áll a cseresznyefa, amit Zoli túlságosan közel ültetett. Ha rajtam múlna, már rég kivágattam volna és távolabb ültettem volna egy másikat. A fa felnyomta már a burkolatot, szerintem a gyökere miatt szakadt be a térkő egy része. Előnye a rengeteg , friss, ropogós cseresznye és az árnyék. Permezeti Zoli, a fa akkora, hogy a tetőre rálóg, csak a szomszéd anyuka mászik fel a tetejére gyümölcsöt szedni, mert ő imád fára mászni. Évek óta annyi gyümölcsöt ad, hogy eladunk belőle, tavaly piacon is voltunk vele és ismerősöknek is ment belőle. Az eleje idén kukacmentes volt, aztán csak benne voltak, áztatom és úgy dolgozom fel lekvárnak, szósznak, gyümölcsleves alapnak, befőttnek. Hiába a szép, manikűrös körmöm, a rengeteg magozás miatt úgy tűnik, hogy koszos a kezem és repedt a bőröm.Gyorsan kell dolgozni, mert hamar rohad, idén úgy alakult, hogy kb. 1.5 láda ment a kukába. Utálom a fáról leesett cseresznyéket naponta kétszer összesöpörni.

2024. június 5., szerda

Technika egyes

Kende jó tanuló, szorgalmas, okos gyerek. Az tűztük ki célul jövőre, ha a bizonyítványa 4.6 átlagú, akkor szerdánként is mehet edzésre. Teper is rendesen. Technikából kapott egy egyest és most úgy néz ki, hogy eléggé lerontja ezzel a bizonyítványát. A feladat a következő volt: a gyerekek órán gofrit sütöttek, csoportban. Ő azon az órán hiányzott és megkapta házi feladatnak. Nekünk nincs gofri sütőnk, de lehetett volna palacsintát is sütni!!Az ilyen büntetéseket nem tartom jogosnak, sőt felháborító, hogy ha nem csinálja meg, akkor egyest kap. Elfelejtett erről szólni, ha kell, akkor éjjel is megcsinálom. Mi van, ha a szülőnek nincs pénze hozzávalókra? Vagy éjszaka is dolgozik?Vagy olyan a lakhatása, hogy nem tudja ezt kivitelezni?

2024. június 3., hétfő

Esti rituálé

Része lett a kártyaparty. Gyulától tanultam meg römizni, rablórömiben nem vagyok profi, mi Kendével a sima römi szabályai szerint játszunk. Vince kimarad belőle, mert 51-ig kell számolni és neki az nehéz, főleg este, lefekvés előtt, ő inkább marad a Solo egyszerű szabályainál és még nem tanult meg veszíteni. Láttam egy Puskás mondataival, képével illusztált kártyát, rögtön megrendeltem. Kendével írjuk a pontjainkat.