Összes oldalmegjelenítés

2015. április 7., kedd

20 hónapos és még nem beszél

Vinci szókincse a következőkből áll: Aja(ez lennék én), Apa(ezt tudja cifrázni:Apababa), Mama, Baba, Papa, Keje(Kende), alma, hama.
Nem egy szószátyár Vinci, de mindent megért, megmutat.Ma kértem, hogy hozza ide a Szemfüles könyvet, tudta, hogy az ágya mellett van és hozta!Megmutatja a testrészeit, hozza a tálkáját, ha éhes(a legfontosabb:)
 Ha valamit rögtön nem értünk meg, akkor dühbe gurul. Kanapé fölötti polcon-este kerülnek oda- vannak azok a játékok, amiket mindennap használunk(kirakók, horgász játék, cipőfűzős játék, öltöztetés, xylophon)Ha csak odamutat a polcra és leveszek valamit a sok közül, amit ő nem szeretne, akkor mutatja, hogy tegyem vissza. Hozza a cipőjét,(sokszor a miénket is) ha ki akar menni. Mutatja, hogy kaki van a pelusban. Alvás után automatikusan bedobja a cumit a kiságyba az elefántnak.

Nyilván frusztrálja őt, hogy nem (mindig)értjük őt. Előfordul, hogy csak mondja és mondja a halandzsa szöveget, a babát szoktuk ebből megérteni.
Szervi baja szerintem nincs, ügyesen eszik egyedül, szépen fogja az evőeszközt, gyurmázik, szívószálas üdítőket megissza(előszeretettel használja a szívószálas limonádés bögrét).Imád homokozni, szerintem nagyon jó a kézügyessége. Hagyományos szappannal percekig képes kezet mosni(bohóckodni)Esti rituálénk között van, hogy diamese után árnyjátékoznak, ő csak odateszi a kezét és kacag!
 Ha énekelek, akkor mindig figyeli a szám mozgását, énekelni nem szokott, a mondókákat ritmusosan dobolja. Sajátosan utánozza a kutya ugatását(a többi állatét nem, de ha elmegyünk A VÉREB előtt, akkor már a kocsiban vaúzik)
Van egy zenélő ugrálószőnyegünk, ha ráugrik az állat képére, akkor hangot ad ki. Már reggel 6-kor tuti előveszi.Szépen berreg az 'r'hangja, prüszkölni is tud.
Buborékfújásban is jeleskedik(nem mindig jön neki össze, de az akarat a lényeg), vizet szürcsöl(persze a kádból), a leveses tálkát megdönti és úgy issza ki a levest.
Biztosan összefügg a megkésett mozgásfejlődéssel.(feltűnt, hogy néha lábujjhegyezik)

Mindenesetre(hogy megnyugtassam magam)felhívtam a beszédvizsgálót, ha van neurológus ajánlónk, akkor foglalkoznak vele. A ház kezd tornateremmé alakulni: mérleghinta, csepphinta, libikóka, csúszda, ugrálószőnyeg, szivacs, lépegető vödör, babzsákok.
Nekem ez furcsa, hogy mutat tárgyakra, mert Kende 18 hónaposan már folyékonyan, mondatokban beszélt, gazdag a szókincse, választékosan kommunikál.Pedig külsőleg ő tiszta Apja!Zoli azt mondja, hogy nem kell aggódni Vini beszédfejlődéséért, neki sem megy mindig:)(Viccesen megjegyzi, ha gondja van, "tudsz egy jó logopédust?")

Szerencsére imádja a halat, főleg a lazacot!Ami ugye erősíti az idegrendszert, de ha tonhal, pisztráng kerül az asztalra, azt sem veti meg.

2 megjegyzés:

  1. Én is ezen aggódom, hogy már 19 hónapos, de még csak 3 szó megy. Mi valamiért nagyon le vagyunk maradva :(

    VálaszTörlés
  2. Elvileg-nagykönyv szerint- 50 szót kéne már mondaniuk.

    VálaszTörlés