Összes oldalmegjelenítés

2016. április 30., szombat

Zitus ballagása

Nagyon sok mindent köszönhetek az egyetemnek. A barátaimat(két gimis barátnőm van), a férjem(ott ismerkedtünk meg a 10-es úton:)Zitáékat(rá vigyáztam), később a munkámat(konzulens tanárnőmnek köszönhetem)rengeteg, rengeteg élményt(amire mindig jó visszaemlékezni), utazást, nyelvjárás gyűjtő kirándulásokat, koleszos éveket.
Szomorúan hallom/olvasom, hogy leépül az egyetem(politikai okok sejthetőek).

Mama támogatott anyagilag: kifizette a kollégiumot, időnként költőpénzt is kaptam, de a többiről nekem kellett gondoskodnom.
Gyerekek felügyeletet vállalok-így kezdődött a szórólapom, amit kiragasztottam a faluba. Megismerkedtem Zitáékkal.(Edi úgy emlékszik vissza, hogy fülig ért a szám, mosolyogtam a szép fogszabályzómban)Zitus akkor ovis volt, eltörte a kezét, ezért kellettem én. Aztán elég sűrűn mentem, maradtam vacsorára is:)Megszerettük egymást, a kapcsolatunk azóta is tart, hálás vagyok nekik, hogy akkor "befogadtak".
 Eltelt néhány év...Zitus  elballagott(szülésznőnek készül, nincsenek véletlenek. A fiaim orvos nélkül, csak szülésznővel születtek, akit Zitának hívtak:)

Gyönyörű időben ballagott a nagylány!
Esztergom csodálatos város(első randink helyszíne) a legutóbbi rossz élményt elfeledtette a tegnapi nap.
Fiúk lent voltak az Apjukkal a Duna parton, amíg tartott az ünnepség: hajót néztek, kacsáztak, fagyiztak, örültünk a napsütésnek!Elegáns inget tettem be a fiúknak, de ők a  mintás pólóban maradtak, ami nem igazán alkalomhoz illő.
Piliscsabán kényeztettek minket:körülrajongták a gyerekeket, finomakat ettünk, ittunk, jót beszélgettünk.
Köszönjük a meghívást!Zitusnak hétfőtől megy a drukk!Nagyon-nagyon jól éreztük magunkat!














2016. április 28., csütörtök

Kis-és nagydolgaik

Dicsekedhetek, van rá okom!
Ma történt először, hogy Vinci bilibe kakilt!Hogy én ennek mennyire örültem....mindenkinek elújságoltam, bearanyozta a napom!
Wc-re ritkán ül rá(az ő szemével nézve lehet, hogy nagy és rémisztő és lyuk van az alján), helyette bilizik. Pisivel nincs gond, de a kakilásnál eddig elbújt, nem szerette, ha nézőközönsége akadt. Kakilt valahová(sarokba, szőnyegre, ágy mellé)és odahívott minket, megmutatta hol büdösített be.
Délelőtt is pelus nélkül játszott, tett-vett, már láttam rajta, hogy kakilnia kell, kimentem a szobából.Pár perc múlva ül a bilin és mutatja, hogy sikerült!Rémült arccal fogadott, agyon dicsértem őt érte!Nagyon büszke vagyok rá!

Márciusi fogadóóra óta nem történt az oviban bepisilés. Becsurizás sem, semmi. Azt nem értem, miért kellett eltelnie fél évnek. Fogadóórán kértem, hogy figyeljenek oda rá jobban, biztassák, motiválják, legyen sikerélménye. Őszintén ültem le az óvónők elé, megkérdezték, hogy Kende mit mesél róluk itthon. Az idősebbiket szereti, de a fiatalabbikat nem kedveli, "mert nem kedves velem".
A fiatalabbik akkor azt ígérte, hogy próbál (még)kedvesebb lenni vele és szereti őt. Biztos vagyok benne, hogy ezután pozitív dolgok történtek, mert megszűnt a bepisilés.

2016. április 27., szerda

Vadadi Adrienn: Örökké óvodás maradok!

Hétvégi program, ha Vinci elaludt, akkor Kendével játszunk egy rövidet(olyat, ami ágyban is kivitelezhető, nem tart sokáig, mostanában az autós memória kártyát és a sakkot kéri)utána olvasok, aztán vagy elalszik vagy nem. A lényeg, hogy lepihen, összebújunk.
Nagy könyvfogyasztók vagyunk, gyakran járunk könyvtárba, minden héten elolvasom nekik a Nők Lapja Mese rovatában megjelent mesét is. Ott olvastam először Vadadi Adrienntől mesét, nagyon tetszett!Aztán megnéztem a könyvesboltban több könyvét-amit a kezembe vettem mind az ovihoz köthető és megvettem belőle egyet nekünk(Örökké óvódás maradok)és egyet ajándékba(Leszel a barátom címűt). Ma láttam, hogy már foglalkoztató formájában is megjelent.

Pagony kiadó adta ki-nálam ők a tuti  gyerekkönyvkiadók a Móra mellett-, Pásztohy Panka illusztrálta-őt is szeretjük,  gyerekábrázolásai kedvesek. Ovis korosztálynak szól a könyv, Vinci is meghallgatja, de a hosszúságokhoz még nincs türelme.

A történetekben magára ismer minden ovis, van benne szó fiú-lány barátságról, szerelemről, sok-sok ovis játékról. Kendus felkiáltott az egyik fejezetnél(hogy ők is ugyanilyet esznek az oviban:), amikor szóba jött, hogy mit uzsonnáznak a gyerekek: reszelt sajtos kenyeret teával. Kendééknél is volt rendőrhölgy beszélgetni, ugyanúgy, ahogy Leánál, Majánál, Dorcinál, Petinél, Zéténynél, Ákosnál.
Az egyik fejezetben a kislány megörült, amikor közölték vele, hogy hazaviszik ebéd után(Kende is szereti, de nem szoktam ebéd után hazahozni, vagy megy vagy nem:)
Valóságból merített ötleteket az írónő, a gyerekek magukra is ismerhetnek egy-egy szituációban, mindennapi ovis élet köszön vissza a történetekben.
Fejezetcímek között szerepel: Utánozós majom!Focis póló!Káposzta a fejünk!(ugye, ismerős?

Részletek a könyvből:
"Vannak gyerekek, akik rúgnak, ha elveszik a játékukat. Mások verekszenek, ha nem övék a hinta. Lea harapott kicsi korában, akármi bántódás érte. Zétény hirtelen haragjában ütni szokott, Peti pedig lökni, ha van rá oka, ha nincs."

"Mostanában annyi, de annyi rovar meg bogár van az udvaron!Biztosan kicsalogatta őket a jó idő. A fiúk leginkább a bodobácsot kedvelik, a lányok meg a katicát, a lepkét és a pillangót. Peti még a bogárlesőjét is elhozta otthonról, hogy ha a kezébe kerül egy ismeretlen hatlábú, töviről hegyire meg tudja vizsgálni. Aztán, amikor megszámolta a lábait, megfigyelte a szárnya színét, formáját, megállapította, hogy kicsit sem rokona a bodobácsnak, berakta egy befőttesüvegbe, és jól rázárta a tetejét, hogy ki ne tudjon szabadulni.
Enged el szegénykét-kérte az óvónéni.
De most találtam-mormogta Peti."

2016. április 25., hétfő

Nehéz rajta eligazodni

2 hetet itthon töltött Kendus. Nem teljes 2 hét volt, mert Bikal után másnap sokáig aludt, aztán elkezdett folyni az orra, úgy döntöttem, jobb lesz neki itthon. Péntekre múlóban volt a takonykór és karate is van, kérte, hadd menjen oviba. Nem vagyok jó dolgok elrontója, hát ment.
Hétfőn, kedden oviba. Kedd délelőtt telefonáltak, fájlalja a fülét, menjek érte. Szerencsére itthon volt Zoli, ő elfutott az oviba, Vinivel logopédiáztunk a belvárosba. Kedd délutánra magas láza lett, éjszaka is 39 fölé szaladt a hője, de másnaptól semmi, mint akin végigfutott egy nap alatt valami csúnya vírus és ennyi. Csütörtökön látta dokinéni, nem írt neki fel semmit, mert láztalan és tünetmentes lett, a biztonság kedvvért nem engedtem közösségbe-hiába rágta a fülem csütörtök este. Az oviban szinte alig alszanak, lehet azért, mert sok az iskoláskorú?! Kende nagyon igényli a délutáni pihenést. Lehet, hogy nem alszik el, de lepihen ebéd után. Olvasunk, sakkozunk, kártyázunk, beszélgetünk-lényeg, hogy ágyban maradunk. 2 hét alatt minden délután aludt!Másfél, két órákat!
Előfordult olyan is, hogy egy időben Vinivel!(Karaten András bácsi Vincenzo-nak szólítja, ő ettől olyan boldog:)
Ma megyünk reggel az oviba és kérdezi, hogy mikor lesz neki szabadnapja?Pislogtam, most voltál itthon 2 hetet. Erre ő: tudom, de olyanra gondoltam, hogy egyik nap megyek, másik nap nem.
Nem kívánságműsor.
Ha tehetem 3-kor ott tobzódok a csoportszoba ajtajánál-hozzáteszem, nem én vagyok az egyedüli:), kivéve csütörtök, péntek(karate). Ma mivel várt: miért jöttél ilyen korán?Gyönyörű, napsütéses időben szoktam később is menni, játszik a gyerekekkel az udvaron, de ilyen hideg, zord időben....napközben úgysem mentek ki, legalább délután sétáltunk egyet.
Nem értem őt, reggel még szabadnap után vágyakozott, nehéz rajta eligazodni.

2016. április 23., szombat

Nyársaltunk

Álmaim között szerepel egy profi nyársaló, kemence, grill sütő....tovább is van, mondjam még?!
Addig is, amíg álmodozom marad a tákolt nyársaló:)Zoli a kivitelezője:alulra fémtálca, rá a fa, szegélye , pereme az udvarról maradt térkő.
Hogy könnyen tűz legyen a grillezéshez használt brikettet is bevetjük. Vinci rakja a fát-szerinte 4-5 fadarab nem elég, ha pedig rászólunk ordít, mindig a balta közelébe sertepertél, Kende az előkészületekben segít inkább.
A héten többször is nyársaltunk...a kiteregetett ruháknak szerintem annyi, a füstös illatot nem szeretjük magunkon.
Egy héten kétszer van őstermelői piac az utca végében, itt veszem a finom, házi szalonnát. Nyársbotnak eddig faágakat használtunk, Zoli ügyesen 'kihegyezte' a bicskájával, ebben újítottunk: Tescóban találtam grill nyárs botot-hossza megfelelő és gyerekkézbe is illő.
Szalonna mellé tetszés szerint kerül paprika, hagyma, uborka, retek. Pillecukrot mindig elfelejtek venni...Tamásékkal nyársaltunk pillecukrot, azóta Kende emlegeti!Tényleg finom íze volt!
Néhány életkép tegnapról:
Vinci próbálja a pedált tekerni

Kendével bújócskáztunk:)

Mi van a kezében??

Húst nem rakunk a földre!!!!Nem halljátok??

Ég a tűz

2016. április 22., péntek

Rend a legók között

A fürdő/wc és a mosókonyha kivételével  mindenhol fellelhető nálunk legó. Többször előfordult már az a klasszikus példa, hogy éjjel megy ki az ember a szobából és böki a talpát az apró legódarab. Nem vagyok hajlandó állandóan a legóembereket, kockákat, alkatrészeket,elemeket pakolni. Figyelmeztetem őket egyszer-kétszer-többször, felemelem a hangom, szankciókat vezetek be(nincs tv), de így is nehéz őket rávenni a rendrakásra.Tulajdonképpen ők átlépnek rajta,nem zavarja őket, csak az én szememet bántja.
A kockaáruház honlapján találtam jópofa legótartó dobozokat, legó formájúak, egymással kompatibilisek, az alap legó színekben kaphatóak.
Rendeltem egyet, a legolcsóbbat, hogy megnézzem milyen a valóságban. Szerelem volt első látásra:) Egy bökkenő volt, hogy túl kicsi(vagy a fiúknak van sok legójuk?)
A doboz belsejébe kevés elem fér. Aztán rendeltem még(Zoli legnagyobb örömére, kérte, hogy többet már ne vásároljak)két kisebbet és egy nagyobbat.
Így már van helye az összesnek, a fiúk élvezettel pakolnak el maguk után, sőt Kendus szortíroz is: a kékbe mennek a Ninjago-sok, a kicsibe Pókemberes, bankos, Star Wars-os. Komolyan összevitáztak azon, hogy ki hova pakoljon:)Na, emiatt megérte kifizetni érte a drága forintokat!A másik előnye, hogy az áruház a játékok mellé betett egy 2016 január-június lego katalógust, vaskos kis példány, Kende képes napjában legalább ötször leülni és végiglapozni, tüzetesen megnéz mindent, óvja az újságját(olyan szépen lapozza)!
Pick-pack pontra kértem a szállítást(Tesco újságos), Vincivel  kihasználva a tavaszi napsütést kibicajoztunk érte, de azzal nem számoltam, hogy a csomagolás jóval nagyobb lesz, mint a bicikli kosara. Leszólítottam egy biztonsági őrt, aki segített félig betuszkolni az árut. Megkérdezte, hogy egyedül élünk?! Mondtam, hogy nem, aztán már lépett is....pedig  kedvesen megkértem, hogy amíg a bicót kiszabadítom a lakat alól, addig fogja már meg a csomagot...faképnél hagyott:)

2016. április 21., csütörtök

Mosolygós

Az egylábú asztal alatt
Külsőleg tiszta Anyja:)
Neki is lesz fogszabályzója:)


2016. április 19., kedd

Beszédértéssel nincs baj

Vinci nem beszél, de mindent megért(ez a jobbik eset).

Bikalon történt: odament a játékkuckóba és leült rajzolni, színezni, majd a mellette ülő lánynak akarta adni, de ő nem fogadta. Vinci egyre jobban nyomta a kezébe és mondta, hogy "e". Erre az animátor, mondja a kislánynak, hogy látod ő még kicsi, nem tudja mit akar......Hozzáfűztem, hogy pontosan tudja, mit akar. Tettei egyértelműek, szavai nincsenek.
A kislány nem is volt helyes:), bezzeg az én fiam!!
Az étkezéseknél mindig más animátor volt(talán jobb lett volna, ha nincsenek, olyan citromot nyalogató képük volt)

Gyógyszertárban történt:nem tud sorban állni, nem tud várakozni egy helyben. A szakrendelő gyógyszertára előtt viszonylag nagy hely van, ott futkározott, aztán elkaptam a frakját, amikor sorra kerültünk. Leültettem magam mellé. Nyugdíjas néni nem tartja be az illemet, nem áll a "Kérjük, itt várakozzon"vonal mögé, hanem konkrétan a lábam mellé áll, belép az intim zónámba.
Fizetem a gyógyszert, közben Vinci rajzol az ott lévő tollal és kiveszi az öregasszony a gyerekem kezéből a tollat!Csak lestem és megkérdeztem, hogy miért zavarja, hogy a gyerek rajzol???!!
Egy halk hm volt a válasza.


2016. április 18., hétfő

Mátyás király játszótér

Játszótér tekintetében a mai gyerekek el vannak kényeztetve. Ahol mi laktunk gyerekkoromban(Nagyoroszi)két játszótér volt: a KICSI és a NAGY. A nappali(mi nagyszobának hívtuk)ablaka a kicsi játszótérre nézett. Itt volt hinta(vas vázas), burkolatnak kő, mászóka(űrhajó formájú, természetesen vasból, alatta kő)és libikóka, mókuskerék. A nagy játszótér abban különbözött a kicsitől, hogy volt csúszda, gyerekként nagynak tűnt és homokozó.
Balesetveszélyes játékok, mi mégis jól éreztük ott magunkat.

Pár éve divat lett tematikus játszóteret építeni, az ötletadónak és kivitelezőinek is emelem kalapom!Jártunk már a Vuk-os játszótéren, a Pom-pom játszón, az Irkafirkán és a Millenáris játszóterén is.
Nem vagyunk egyébként nagy játszóteresek, köszönhetően az udvarunknak. Ha a fiúk társaságra vágynak, akkor hívunk pajtikat.
Az utóbbi időben többször 'szembe jött 'velem a Budavári Mátyás király játszótér, gondoltam, ha már nem lesz orkán erejű szél, akkor felkerekedünk és kipróbáljuk.

Siklóval mentünk fel a várba-mindannyian imádjuk.
Büszkék lehetünk a várunkra és a környezetére. Mi gyakran kirándulunk fel és mindig feltűnik, hogy kevés magyar hangot hallok, mintha, mi magyarok nem kirándulnánk a Várba.

A játszótér a Halászbástya oldalában található,már a játszótér kapuja is impozáns(egyik oldalt Beatrix, másik oldalt Mátyás.
Színvonalas, eredeti, minden korosztály
megtalálja a számára kedves játékot.
6 éves kortól is élvezhető a játszótér: vár(természetesen ágyúval),
alagút, hinta, kisebbeknek homokozó, csúszda, mászóka.
Mátyás címere és ő maga több játékon szerepel.
Az egyik falat beborították a korabeli vár képével.
Több padot is kitettek, ahova le lehet pihenni(már, aki megteheti a gyereke mellett)Óriási fák adják kánikula idején a hűst.
WC a játszótér területén nincs, de mellette egy kulturált illemhelyiség van
A korra jellemző ivókutat tettek a bejárattal szembe(nem tudom, hogy a vize ivásra alkalmas-e).
Az egyik játékon utalás van az "Egyszer volt Budán kutyavásárra"-három vagy négy igényesen kidolgozott kutyafej képében.
Vasárnap délután nem volt tömeg, élveztük!

Kendus megismerkedett egy 8 éves Kristóf nevezetű kisfiúval, nagyon egymásra találtak. Anyukájával számot cseréltünk, messze laknak tőlünk, hátha máskor is összefutunk. Vinci Zolival bújócskázott, mindketten leizzadva sétáltak hazafelé, Zoli szerint ő volt a legfáradtabb:)

2016. április 17., vasárnap

Kockák

4 éve vettük az első doboz építőkockát, azóta mindennap "forgalomba"van. Időnként egy-egy darab bekerül az ágy/szekrény alá, büszkén jelentem, hogy minden darabja megvan. Strapabíró, örök játék. 
Szárnyal a képzeletük, amikor leülnek a szőnyegre építeni. Kende első szülinapjára egy doboz duplót kapott, csak kockákból állt, azóta tart a szerelem, Vininél néhány hónapja figyeltük meg, hogy érdeklődik utána és nemcsak rombol. Soha nem vették a szájukba, nem úgy,mint Vince az apró legót(beteszi a szájába, megmozgatja a nyelvével, tudja, hogy butaságot csinál és nevetve jön mutatni, hogy mi van a szájába)
Reggel ezzel kezdenek, este bedobáljuk a kockákat a vödörbe és csak a szőnyeg oldalára tesszük, mert tudjuk, hogy felesleges elpakolni.
Illik a kezükbe, leköti őket, fejleszti az értelmüket...nem kell ennél több.


2016. április 16., szombat

Kendeszáj

Náthás, folyik az orra, de magától ritkán fújja ki, mindig figyelmeztetni kell.
Kende már háromszor elmondtam, hogy fújd ki az orrod!
Erre ő: ebben az életben,mindig az van, hogy ha lehajolok folyik az orrom!

Másik, amiért mindig szólok, hogy indulás előtt menjen el wc-re.
Sakkra járunk szombat délelőtt.
Kende voltál pisilni?
Válasz: Miért szerinted ott nincs wc?

Kapott egy Batman-es pizsamát.
Tudod mit Anya?
Ez lesz jövőre a jelmezem farsangkor!

Most mondjam el, hogy mit szeretnék az öt és fél szülinapomra vagy később?

Az oviban csináltunk selymes homokot!
Az milyen?
Selymes a kezednek!
(arra már nem tértem ki, hogyan csinálták!)

Lehet, hogy én  délután nyitott szemmel aludjak?

2016. április 15., péntek

Pécsvárad és Szászvár

Annyira jól éreztük magunkat Bikalon, hogy 11-es elutazás helyett 17 órás kicsekkolás mellett döntöttünk. Nem tartom egyébként fairnek, hogy a legtöbb magyarországi szállodába 15-től lehet elfoglalni a szállást, bezzeg, amikor le kell lépni, akkor 11-óra a határ(és ujjuj, ha nem mész, akkor pótdíjat fizetsz!, a szálloda mindig a szoba takarítást hozza fel.....)
Rákérdtem a recepciósnál, nem jönnek utánunk a szobába 7000 ft felárért maradhatunk, ami tartalmaz egy svédasztalos ebédet is. Délelőtt összekaptuk magunkat, délutánra bicózást terveztünk.(közben kiderült, hogy a szállodának 2 felnőtt biciklije van és egy gyerekülése....)
 Kezembe akadt egy szálloda történetét bemutató füzet, beleolvastam. Ott 7000/fő áron szerepelt a hosszabbítás. Szerencsére még a bűvös 11-előtt tisztáztuk a félreértést(vagyis én értettem félte), így már húzós a nyaralás(egyébként is kuponnal mentünk:)és leléptünk ebéd előtt.

Szép idő volt, először Szászvárat néztük meg, ami néhány km-re van Bikaltól.
A várat éppen felújították, nagy munkálatok zajlottak, körbejártuk, a gyerekekkel nehezen lehetett bírni(mentségükre ebéd időben sétáltunk,órát lehet igazítani az étkezésükhöz, ami valahol jó is)Vinci belemászott az árokba, Kende előadta a követeléseit(a legközelebbi benzinkúton mit kér), ezek után felajánlottuk őket téglát pakolni:)
A vár megér egy sétát.

Vinci elaludt az autóban, Zoli szeretett volna egy kiadósat ebédelni, emlékezett egy csárdára Pécs irányába. Megtaláltuk, de sehogy nem láttunk rá az autóra, ezért tovább mentünk egészen Pécsváradig.

Pécsváradi vár néhány éve lett felújítva.
Rajtunk kívül egy kisbabás házaspár volt hétfő délután. Az ispotályt(külön belépős, fiúkkal már nem mertük bevállalni) kihagytuk, minden mást megnéztünk.
Külön "puskát"kaptunk a recepciós hölgytől, amin a vár történelme szerepelt, térkép.
 A vár éttermében ebédeltünk(menüt, isteni finom volt és bőséges, olcsó!), a pincér(aki egyben a tulaj is)nagyon kedves volt velünk.
A vár udvarában a fiúk egyensúlyoztak a szegélyeken,
mindenhová felmentek, futkároztak, apró kövekből mini várat építettek(Vinci is épített!Utánozta a bátyját)kergetőztek.
Adott volt a gyönyörű idő, a tér, amíg energiát levezettek, addig mi egy kisebb dombon napoztunk.
Helyi ajándékboltba beszereztük a kötelező hűtőmágnest:)és két kavicsot kaptak a gyerekek, amin a vár lenyomata látható. Pécsváradon készítik a Mézes Mackó teát-többek között-, ebből is hoztunk haza.
Rendszeresen tartanak gyerekprogramokat a várban(gyerekkirályság az élményvárban, kalandedzett lovagok hétvégéje stb.), a vár egy részében szállodát alakítottak ki, egyszer biztosan visszamegyünk(a bazsarózsák, Zengő, a vár kápolnája visszahív)


2016. április 13., szerda

Apa szülinapja-Bikal

Zoli szülinapjára a fiúkkal már kb. 2 hete készülünk: festünk, színezünk, Kende verset költ(!) és azt kérdezgeti, hogy kiket hív majd meg Apa  a 47. szülinapi bulijára(szerintem öt évet simán letagadhatna) Hitetlenkedve visszakérdez: "tényleg, csak minket, a családodat?"és az ovis barátaim miért nem jöhetnek???
Péntek volt Zoli nagy napja, ünnepi reggeliben(hagymás-sajtos bundás kenyér, omlet) a fiúk is segítettek.
Szülinapi tortáját közösen akartuk kiválasztani, de a napok úgy pörögnek, hogy este, amikor leülhettünk volna nyugiban a gép elé átböngészni a cukrászda kínálatát, addigra mindketten elaludtunk. Így aznap, ovi előtt elmentem a Zilá-ba és egy kész málnás, prémium francia tortára esett a választásom(vékony kakaós piskótalap, málnás mousse, málnás krém) Nagyon-nagyon finom volt, 10 szeletes, de mi négyen-mindenki édesszájú- vacsi után megettük. Vinci a tűzijátéknál megilletődött, utána azt mutatta, hogy neki mikor lesz már szülinapja és ő is szeretne tortát(az összetett mondatokat is simán elmutatja úgy, hogy mi megértjük)

Szombaton sokáig lustálkodtunk, majd hozzáláttam a nemszeretem pakolásnak-az utazás legkellemetlenebb része, hiába van már rutinom benne- és meg sem álltunk Bikalig. Hosszú az út, hisztimentes telt 2,5 óra,végig Bíró Esztert hallgattuk(örülnénk, ha megjelenne a harmadik lemeze, mert a meglévőket rongyosra hallgattuk)
Bikalon még a gyerekek születése előtt jártunk, akkor megfogadtuk, hogy ha lesz gyerekünk, akkor oda visszamegyünk. Minket megfogott a hely és a kaja!Emlékszünk arra, hogy milyen jóízűeket ettünk ott. Akkor még nem volt élménypark a kastély mögött, egy fürdőház, néhány apartman és a kastély(2005 környékén voltunk ott) Azóta teljesen kiépült a kastély mögött terület.
Az egykori istállóban volt a szobánk, a berendezése teljesen tükrözi a mi ízlésünket, nagyon tetszett, ahogyan a követ a fával kombinálták, családias nagy szobák vannak.
A falba egy kis bunkert építettek, itt aludtak a fiúk, egy függönnyel volt elválasztva a mi szobánktól, ötletes megoldás!

Külön helyszínen van a reggeli és a vacsi, utólag megtudtuk, hogy 2005 óta séfváltás történt, ami a kajákon érezhető volt. Pl: nem volt hal(mi nagy 'halasok 'vagyunk) a vacsoránál vagy gyümölcstál. Elronthatatlan rántott csirkecombot ettünk, túrógombócot, Zoli pörköltet, különlegesség nem szerepelt az asztalon(pedig mi nyitottak vagyunk az új ízekre), gondolom a többség igényeihez igazodnak.
Az étteremben animátorok állnak a szülők rendelkezésére, játszókuckóhoz közel eső asztalhoz ültünk, de az animátorok feladata abban kimerült, hogy a gyereknek színezőt adtak(mi itthonról is vittünk. Damitól Kende szülinapjára egy hordozható színező készletet-táskát kapott)

A fürdőház és a szoba között sétáltunk-nincs zárt folyosó. Vasárnap este 'éjszakai fürdőzés're mentünk, a gyerekek szempontjából éjszakai:)20-kor mentünk medencézni, élveztük, hogy rajtunk kívül másnak nem akadt ilyen ötlete. Leírhatatlan boldogság volt a lurkóknak úgy fürdeni, hogy csak néhány színes lámpa égett a víz alatt.
Külön fürdőrész van 14 éven felülieknek, Marokkói fürdő néven fut, mellette van  egy sószoba(terveztük, hogy kipróbáljuk), de végül más programot választottunk.
Kendus ügyesen úszik víz alatt, Vinci inkább az Apjával bugyogott a meleg vízben, amikor pár csepp belement a szemébe húzta az orrát(tipikus, ha valami nem tetszik orrot húz)

Bármikor mehet az ember az élményparkba, a hét minden napján történik valami
. A marketingesek gondolnak a gyerekekre és a felnőttekre is(pl. apródképző)Amikor ott voltunk, akkor a felnőtteknek este interaktív lovas színház volt, gyerekeknek napközben a kis állatsimogatóban előadás az állatokról, lovaglás(széles a 'lovas'paletta: pónizástól kezdve a tereplovaglásig, lovaskocsikázáson át több mindenből lehet választani)Vincitől féltek a szamarak, Kende viszont a hattyúktól félt-nagyon közel jöttek hozzánk.
Lovas kocsikáztunk Bikal határában, kedves vezetőnk mesélt a faluról, a kastély történelméről, lovakról.
Az élményfaluban lévő házak szuperek, olyan az egész,mintha skanzenban lenne az ember
(csak itt új építésűek a házak)
A boszorka háza tetszett nekem a legjobban,
a gyerekeknek a katonák,
Zolinak a kilátó. Kastély és az élménypark területén ízléses szobrok vannak,
belesimul a környezetbe.
Nem hagytuk ki a lovas játszóteret sem.
Egy élmény volt!