Összes oldalmegjelenítés

2012. szeptember 30., vasárnap

21 hónapos

Közel van a második születésnapjához!(Ha nézem őt miközben alszik elmerengek azon, hogy mikor nőtt meg ekkorára), mert a korosztályához képest magas.
92/98-as ruhákat és 23 cipőt hord. Testalkata az apjáé(szerencsére), formás, széles vállú,  erős csontú kiskrapek.
Az étvágya jó, kúraszerűen kapja a Béres cseppet C vitaminnal, most pihenünk vele. Ma a borsóra nem azt mondta, hogy bogyó(mint a múltkor), hanem golyó és hozzátette, hogy fincsi Anya a golyó!Mindenevő, kivéve: paprika(magában nem, de töltött paprika jöhet), paradicsomos káposzta. Szereti az ízeket, még a csípőset is!
Az önállóan evés még katasztrofális, ma is 2 konyharuha és egy előke volt rajta ebédkor, de így is átázott a ruhája a levestől.

Miután hazajöttünk rendszeresen pisilt bilibe, aztán taknyos lett, féltem a felfázástól és visszaadtam rá a pelust. Van mikor kéri, hogy bilibe akar pisilni és nem pelusba, akkor rárakom(bent van a szobába a szőnyegen a könyvek mellett)és elvégzi a dolgát.
Fogat mosni nem szeret, ha én akarom helyette, akkor inkább összecsukja a száját és nem enged érvényesülni. Van egy homeopátiás, almás fogkrém (nevét nem tudom)és a Nenedent ,amit szívesen használ. Öblögetés egyáltalán nem megy.

Kommuníkatív(na valamit tőlem is örökölt), rengeteget beszél, mondatokban, vannak aranyköpései és általa kreált szavak is: akakó(autó), takkó(traktor), nyefe(fogkefe).Családtagok neveit, autómárkáit ismeri. Tudja, hogy kik laknak Szécsényben és kik Pesten. Barátságos, közvetlen, kedves mindenkivel. Több mondókát, dalt, verset magától mond. 10-ig számol(összevissza), 1,2, 10:) és ha színes dolgok közül van választási lehetősége, hogy melyiket kéri, akkor a kéket választja.
Állatbarát, a plüss kutyáját, Doriszt(a szomszéd Panka kutyája után:)ellátja magától: pórázra köti(sálam), etteti(legóból), kutyaházat épít(könyvből), sőt megsétáltatja a szobában:)
Ami a mozgását illeti: lépcsőn még gyakran le/felmászik ha nem tud közvetlenül valamibe belekapaszkodni. Fut, rohan, motorozik. Babakocsit már csak ritkán használunk.
 Ha rossz az idő, akkor előkerül a bölcsőből a szivacs és azon játszuk a tornásat.A kézügyessége jó. Jobb kézzel eszik, ballal általában rajzol, épít. Koncentrálva tud jengázni!A homokozóban akár 1 órát is eljátszik egyedül.
Az új nyomdájához kapott festéket, de hiába mutattam meg neki, hogy előbb a festékbe kell belemártani a kockákat utána a lapra, ő fordítva csinálta, a tintás szivacsot nyomta a lapra. Eddig is volt neki nyomdája, de azt nem kellett külön befestékezni.
Komoly autóparkkal rendelkezik(Balázsnak köszönhetően), szereli őket, viszi a mosóba. Előfordult, hogy a Duna parton sétáltunk, 3 méterenként megállt, lefeküdt a földre és megszerelte a motor kerekét(pedig nincs sokat az Apjával)
Nem lesz bölcsis, de mindennap van gyerekek között, gyakran megyünk játszótérre(ő játszinak)hívja, barátokhoz, járunk tornára, gyerekprogramokra.

Ölel, szeretget és mondja, hogy Anya szere!!!Én meg elolvadok!

2012. szeptember 29., szombat

Hármashatárhegy

Annyi érdekes hely van a fővárosban és környékén, ahová szeretnék eljutni, ilyen az Árpád kilátó( régi kolleganőm, Szily Nóra mesélte egyszer, hogy milyen szép onnan a kilátás) is.
Ezekhez a kirándulásokhoz Csibó abszolút partner(ha még étterem is van a közelben, akkor pláne). Ősszel és tavasszal megyünk a legtöbbet, nyáron általában építkezünk:) télen meg inkább színház, múzeum , kiállítás, koncert, stb, zárt helyre megyünk. Ősszel (is)annyira szép a természet, falevelek, gesztenyék, jó levegő.

Kendus ma délután 3 órát aludt, ezért viszonylag későn indultunk el. Kiírtam az útvonalat a netről(egy anyuka blogger írta, hogy kismotorral, futó biciklivel simán bevehető a kilátó), ezért bátorkodtam mocit is vinni.(kár volt)
 Csibó induláskor mondta, hogy tudja merre kell menni,  vitatkoztam vele, végül ő győzött( ő volt a sofőr)és jól eltévedtünk. (nekem  és a GPS-nek volt igazam)Még kedvesen megjegyezte, hogy örüljünk az "autós kirándulásnak", olyan szép házak vannak erre...........hahaha
Miután megtaláltuk a kiindulópontot: Fenyőgyönygye étterem ismét összevitáztunk, hogy a hegyre balról vagy jobbról menjünk fel. Mondatm, hogy menjünk balról ,győztem és jól eltévedtünk:)neki volt igaza. Volt egy kisebb turistacsoport, mondták, hogy a kilátó 15 perc gyalog kb. de gyerekkel lehet, hogy 30 perc. Mentünk 1 órát, elkezdett sötétedni és visszafordultunk. A kék jelzés alapján haladtunk.
 Egy nordic wolkingos mondta, hogy az Árpád kilátó a hegy másik felén van, mi a Hármashatárhegyen vagyunk.:) Ilyen a formánk. Visszaflé haladva egy 3 fős család is a kilátót kereste(na de ők a Hármashatárhegyit), monduk, hogy mi oda nem jutottunk el, de jó felé haladnak, sötétedik mi hazamegyünk. Ők megkeresik a kilátót, ha már eljöttek. Elég vakmerőek!

Kendus kitartóan gyalogolt hegynek fel, a terep kavicsos volt, nem tudott motorozni, gesztenyéket szedett és faágakat. Rengeteg mókust látunk. Az egyik leejtett egy makkot pont Csibó fejére.:)
Vacsoráztunk a Fenyőgyöngye étteremben, amiről eltérő véleméyneket lehet olvasni. Ár-érték arányban ötös!Bababarát, gyors kiszolgálás, finom kaja, olcsó!
A pincér elmondta, hogy merre kellett volna elindulnunk(persze mi is rájöttünk), megdicsérte csemeténket, hogy korához képest mennyit gyalogolt! Kendebende szeret és szívesen gyalogol!Akár hegynek fel is. A Hármashatárhegy tetejéről ugranak az ejtőernyősök(Fejős Éva: Eper reggelire című könyvében az egyik főhős mindig innen ugrik), télen síelni, szánkózni is lehet.
Biztos vagyok benne, hogy majd visszamegyünk!Kendus fürdés után 5 perc alatt elaludt!

2012. szeptember 26., szerda

Kendeszáj

Valami miatt hív: Anya, Anya, Anya
Nem tudok rögtön rohanni, majd rázendít: Meli, Meli, Meli!

Piacon vásárolunk egy nénitől, Kende megszólal: Mizu, néni?!

Noéminek Audija van, erre megszólal KEnde: Trabant:)

Ha megkérdezzük tőle, hogy mik a kedvenc autómárkái: Trabant és Matiz(van hova fejlődnie). Erre mondta mondtuk neki, ha felnő már nem lesznek ilyen autók(Mama szerint majd veteránautókért fog rajongani)

Templom tetején Szűz Mária szobra(modern), Kende: néni bábu!

2012. szeptember 25., kedd

Névnapos

Mikor kérdezem, hogy hogy hívják, válaszol, hogy Ende(a mássalhangzókkal hadilábon áll)
Valamelyik nap a boltba a görgös kis kosarat egyedül vitte, kétszer borult is, nagy színész, ha látom, hogy elesett, akkor sír:)Megállított a sorban egy nő, hogy hallja, Kendusnak szólítom, milyen szép a neve(ilyet még nem hallott).

Reggel ajándékbontással indult, kapott könyveket, egy Szaffis nyomdát(amiből hiányzott a festék:(, dinós pulcsit, Noddys könyvet(térbeli) és dvd-t. (Az utóbbit legolcsóbban az egy eurós boltban lehet beszerezni). Noddys könyvből ma legalább ötször meséltem, a sztori röviden: Noddy kocsiját lefújják lilára és narancssárgára, Noddy jajveszékel és elmegy Fülenagy barátjához, akivel együtt nyomozni kezdenek és a nyomok Teca Macihoz vezetnek, végül kiderül, hogy ő hobbiból festeget csak. Az elkövetők (mint mindig) a koboldok, Karaty és Fortély. Bevallják tetüket, amit csak viccnek szántak.(később megbánják) Büntiből le kell festeniük a rendőrség épületét is.Játékvárosban mindig történik valami.



A két jóbarát
Motoroztunk,játszótereztünk Noelékkal.A motorozás nekem felér egy aktív aerobic órával. Villám sebeséggel közlekedik, sajnos nem igazán körültekintő az úton(még jó, hogy nyugdíjas övezetben lakunk).

Az Újtelepi játszótér az egyik kedvencünk, gyalog kb. 15perc. A játszótér egy homokozóra lett kialakítva. A függőhídon már egyedül megy át!2-3 nyuszika motor volt kint játszón, ami korban és súlyban sem neki való, de azzal flangált, féltem, hogy szétesik alatta. Bezzeg, ha valaki kipróbálta az ő mociját, akkor bevette minden erejét.
Gyí, paci, paripa

2012. szeptember 22., szombat

18, 14, Névnapos

Roninak szeptember 20-án van a szülinapja és idén 18 éves lett, nagykorú, jogosítvánnyal, egy előre hozott érettségi tulajdonosa!
Balázs szeptember 29-én lesz 14 éves, Kendusnak 25-én lesz a névnapja. Őket ünnepeltük ma.

Éjszaka Kende már hallhatóan nehezen vette a levegőt, tudtam, hogy nem lesz ennek jó vége. Reggelre taknya-nyála egybefolyt. Folyamatos orrtörlés, orrszívás(teljes erőbedobással tiltakozik) és össze kell magam szedni, ha a hőjét akarom megmérni, mert rúg, csíp, üt.
Sajnos a konyhát nem sikerült kidekorálni, mert a díszeket elnyelte a padlás. Zoli szerint fent van valahol, de nem találja, időm, kedvem, pénzem  nem volt  újakat venni.
Délelőtt takarítottam, tésztát dagasztottam, nem mentünk ki és lázközeli állapotban nem szívesen megyek vele bárhová is. Nehezen, de elaludt(keveset szunyált), aztán jöttek a Keresztszülei, Roniék, Öcsiék.
A Keresztszülőktől egy nagyobb teherautót kapott, homokozószettel. Kendus kitalálta, hogy ő bizony kimegy homokozni, tiltakoztam, aztán kitalálta, hogy motorozik, végül beadtam a derekam és az udvaron adta a gázt a kismotornak:)
Öcsiéktől egy felmosószettet kapott, teli találat, bejött és még az üvegeket is megtörölte a felmosóval.(A legújabb, hogy azt játssza, hogy ő kovács és patkolja-üti- a műanyag rúddal az ajtó üvegét vagy az asztal üveglapját)és egy trakit is kapott:)
Mamától mesekönyveket!!

Kendus néha bal, néha jobb kezes még
Alkoholos filccel rajzoltak a lurkók, Kendus szokás szerint alagutat, kerítést is épített a gépjárműflottának.

Roni és Balázs kapott a kerület legjobb cukijából egy feketeerdő tortát, tűzijátékkal.(Kendusnak annyira bejött a tűzijáték, hogy tapsolt és csodálkozott)
Megsütöttem életem első mini kakaóscsigáit (nem leveles tésztából és nem cukrozott kakaóporral készült), csináltunk gyümissalit, voltak aszalt gyümölcsök, kókuszkocka(nyami), Dédi zserbót, mézeset, kókuszszeletet sütött, sósnak ropi volt(nálunk Zsaklin kivételével mindenki édesszájú)

Estére Kendus teljesen kimerült, volt legalább 10 perces hiszti, gyors fürdés és sok mese alvás előtt.

2012. szeptember 20., csütörtök

Fotósorozat a tornáról

Futás!!!!!!!!!

Kiugrott a gombóc a fazékból:)


Jaj, de jó:):)

Labdagyűjtés


Érdekes ez a hangszer!


Ott a gomba alatt a manó!














                  

2012. szeptember 19., szerda

Köszönés

Kende udvariasan köszön(, annak akinek úgy gondolja, hogy kell,)  legtöbbször sziával vagy viszláttal.
Hangosan, éthetően köszön : hajléktalannak, a kétes kinézetű embereknek(2 foga elől, összevert az arca, bűzlik)a kigyúrt alaknak(támasztja a luxus autó ajtaját), kukásnak(neki integet is), kutyáknak(Kabinak köszön és integet, sőt autóból is integet neki), macskáknak, szomszéd néninek.
Ha kérem, hogy köszönj szépen a néninek, bácsinak, de neki valamiért nem szimpi az illető, akkor megkukul.

Sétáltunk Andiéknál egy kigyúrt, kopasz izompacsirta beszélgetett a haverjaival, elmentünk mellettük és KEndebende hangosan üdvözölte őket. (ők mehjegyezték, hogy milyen aranyos a kisfiú )
A sétálóutcában van nyilvános kút a játszótér mellett, hajléktalanok isznak,arcot mosnak(hm...), Kende mellettük motorozik és kiált nekik: Szia, szia.(persze utána ő is inni akart a kútból)

Szécsényben a lépcsőház aljában egy fodrászat üzemel. A nőci mindig kedvesen köszönt nekünk, kértem Kendét, hogy köszönjön vissza, de mintha elvágták volna a nyelvét.
Ma a piacon megkérdezte a néni, hogy hívják(tudja, úgy mondja, hogy Ende, a mássalhangzókat gyakran nem ejti vagy mást mond helyette), de nem válaszolt. Mialatt sorban álltunk megkóstolta a babot, paradicsomot, paprikát(mindegyiket úgy tesztelte, hogy egyet harapott bele)és grátiszként kaptunk egy fürt szőlőt. Kértem, hogy köszönje meg, de nem tette.

A boltból távozáskor mondom, hogy viszlát, akkor ezt 10 percig ismételgeti. Ma Hannával bandáztunk, erősen fújt a szél, hazamentek és mi elkísértük őket. KEndus integet és egyszerre megpuszilják egymást, a fejük koccant és Panka nyitott szájjal akart puszit adni:)KEndusnál a puszi még nem cuppan, hanem odadugja a fejét. Cukik. A Rossmann ajtaján doboltak, a biztonsági őr(sem) nézte jó szemmel, aztán a bolt tábláját találták meg. Levetették magukat a betonra sétálóutcába és hancúroztak, kocsiba, vonatba ültek be. Autót vezettek. KEndus már mondja,(és mutatja)  hogy Anya pízt(rakjak be egy 100-ast a kocsiba és előre-hátra mozog, kb. 3 alkalommal ment pénzzel, egyszer az Apjával, egyszer Ronival és egyszer velem), mondom neki, hogy nincs pénzem, most imitáljuk az autóvezetést, ezt egy jóval nyugtázta:)
A nagyobbak(kb.5-6 évesek)randalíroztak a vonat tetején, Kendus megijedt tőlük és kiszállt a járgányból.
Hazafelé elköszönt a játékoktól és az" ihuhu"-tól is.

2012. szeptember 18., kedd

Bogyó a rízsben

Kende: Anya, finom bogyó rízsben!
Én: Nem bogyó, hanem borsó.
Kende: Jó bogyó!
:)
Kényelmes egy kiskrapek, kanál helyett inkább kézzel eszik vagy várja, hogy etessem

2012. szeptember 17., hétfő

Szobatisztaság

Már nyáron a nagy hőségben szerettem volna KEndust leszoktatni a nappali pelushasználatról, de közbeszólt az a fránya húgyúti fertőzés közbeszólt, magas lázzal járt. Utána nyáron már nem pancsolt a medencéjében és nem volt itthoni meztelenkedés sem.

Szécsényben naponta legalább egyszer sikerült bilibe pisilni, kakinál szólt, hogy belekakilt a pelusba. Hazajöttünk és itthon egész délelőtt csak alsógatya volt rajta, nem történt baleset, mindig a bilibe ment a pisi, élvezte, hogy ő önti ki a wc-be és közösen húzzuk le. Múlt héten is próbálkozott a pisiléssel, de nem ment semmi a kacsás bilibe, aztán felállt, bement a kisházba és odapisilt. Szólt, mondta, hogy oda, nem bilibe. A pisilés közben olvasgat, mellette van legalább 3 könyv, 1 szirénázós autó és egy busz.
Egyébként szívesen üldögél rajta, tudja, hogy mikor kell nyomni. Ma is alsógatyába volt, szólt: Anya vízes nadrág!Mondom neki, hogy az nem víz, hanem pisi, gyere átöltözünk.  Kende: "Nem víz, pisi, bilibe"
Hallom, ahogy nyomja a kakit, mondom neki, gyere kakiljunk bilibe, erre NEEMM!Kakilni soha nem kakilt még bilibe. Amikor szóltam, inkább visszatartotta, mert a pelusba sem jött semmi.(Talán nehezen engedi el)
Imádja a mintás alsógatyáit, főleg a Thomasosat:)Ha itthon vagyunk, mondja, hogy ne vegyünk fel pelust, hanem gatyát, mint Apának:)

Az ismerősök kislányai nagyrészt 1,5 éves kor után szobatiszták. Tudom a fiúknál, ez is hosszabban tartó folyamat.

2012. szeptember 16., vasárnap

Nosa-nosa

Így táncol ő:)
Komment: Slágerlistás nálunk a nemtudommirőlénekeldejó nosa-nosa kezdetű dal.
Kende: Anya indítsd a jútubon a nosa-nosát!
(A hangom a felvételen olyan,mint egy nyávogós kiscicáé, pedig élőben teljesen más a hangszínem:)


                                                    

2012. szeptember 15., szombat

Piros lámpánál

Megyünk Mamához, piros lámpát kapunk, megállok.
 A Népligetnél csatornáznak, daru, dömper, bobcat, teherautó, munkagépek
 Megszólal Kende, Anya kiszállunk!Anya kiszállunk!

Mozgás

Kendus nagyon mozgékony , egy percre sem ül le(kivéve Noddy nézésnél):)
  Nem izgága(nekem olyan pejoratív ez a kifejezés). A környezetünkben lévő lányoknál sokkal aktívabb.

A tornán volt versenyfutás, a terem egyik sarkából a másikba. Élvezte, síkitott, a futás közben hátranézett és integetett a háta mögöttieknek, zabálnivaló. (Egyébként az első háromban mindig benne volt:) Amikor Kati néni, a foglalkozásvezető mondta, hogy most fussanak a gyerekek pl a padig(ami a terem végébe volt, akkor Kendus megjegyezte, Anya, de jó!)

A bölcsőjébe(amit egy ideje árulok a vaterán és a súlya, mérete miatt jelenleg  a konyhában van)kivettem a szivacsot és azon ugráltunk a szobába.(Trambulin helyett)
 A gyertya és Meli féle speciális híd még ment is, de nem tudtam bukfencezni:(  (Ezt meséltem MAmának, aki mondta, hogy soha nem is tudtam bukfencezni, ami nem igaz, kézen/fejenállni soha nem tudtam, de a bukfenc mindig ment)
Próbált ő is utánozni. Dédi csinált neki babzsákot, azzal egyensúlyozva sétálunk a házba vagy dobáljuk egymásnak. A törzshajlítás és a csípőkörzést már profin csinálja. Nem kétbalkezes, a labdát rúgja, gurítja, elkapja.

Nyáron a tricikli pedálját még nem érte el, de szerette volna hajtani. Ha jó az idő és kint vagyunk gyakran futunk versenyt a cél pl a villanyoszlop megérintése vagy Kabiékig a sarokig. Egész nap mozgásban vagyok mellette, azon csodálkozom, hogy egy dekát sem fogyok.:(

2012. szeptember 14., péntek

Újhagymás-mozzarellás töltött csirke

NL Konyhában szerepelt a recept, a család férfitagjai az édességek mellett húsimádók.
Az étel elkészítése könnyű, nagyon gyors(20p)és isteni!
Köretként saláta volt: 1 nagyobb fej fejessaláta, 2 szál újhagyma, 2 marék rukkola. Öntetként: olívaolaj, almaecet, balzsamecet.
Hozzávalók: (kisebb mennyiségeket használtam, mint ,amit a recept ír)
                   3 szelet kenyér
                   2 dl tej
                   1 tojás
                só, bors, majoránna
                  2 szál újhagyma
                  2 darab(20-25dkg)vízes mozarella
                  1 egész csirke
                 
 Elkészítése: 1. A kenyeret felszeleteljük, tejbe áztatjuk, kinyomkodjuk és keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a sót, borsot, tojást, majorannát. Jól összedolgozzuk.
                   2. A hagymákat alaposan megmossuk, a zöldjével együtt felkarikázzuk, a töltelékhez adjuk. A mozzarellát apró kockákra vágjuk, a töltelékhez adjuk.
                  3. A csirkét  alaposan megmossuk, besózzuk(a mozzarella levével leöntöttem). A csirke bőrét az ujjunkkal finoman feltépjük, fellazítjuk. A töltelékből a csirke belsejébe is rakunk.
A fényképek nem sikerültek:(
                          

2012. szeptember 13., csütörtök

Kende rajzai

Ma lerajzolta magát, Mamát, Atát. Alkoholos filcet használt, a keze olyan,mint egy színes térkép.(ő találta ki, hogy kiket rajzol le:)
A rajzok érdekesek,kicsit "tintapacás":)
Ez lenne ő

Ata, a barátja


Mama
                                             

Bicajozás

Ez a sisak kicsit ferdén áll rajtam:)

Mióta itthon vagyunk minden este bicajózunk, sőt délelőtt bicóval mentünk a lovardába és boltba is.
A bicikliülés legalább 15 éves, a biztonsági öv az etetőszékből lett átmentve, a sisakot börzén vettem.
A kiskrapek szeret bicajozni, igaz, hogy hátul ül és csak a hátsóm látja, de oldalt igzalmasabb a kilátás. Időnként mondja, hogy hajtsál Anya!hajtsál! ehhez nyomja a derekamat is(na ez nekem annyira nem felüdülés)A fekvőrendőrre felhívom a fogyelmét, kommentálja: Hoppá!Hoppá!
Többször emlegeti, hogy Dédi biciklivel ment mindenhová Szécsényben.

2012. szeptember 12., szerda

A gyerek és a kutya összehozza az embereket?

A szomszédainkkal jó viszonyt ápolunk, még a lomissal is!(Aki azért néha bosszant, ha alvás időben veri a vasat, de nézzük a dolgok jó oldalát, legalább dolgos és a portája tiszta, rendezett.)
Pankáékkal és Szilviékkel, Kabiékkal szorosabb a viszony.

Van egy szomszéd, ahol a fiatal pár közül a férfi mindig kedvesen köszönt, közeledett, váltottunk pár szót. A felesége elfordult köszönés helyett nagy ritkán az orra alatt mormolt valamit. Ezt többször megjegyeztem Zolinak, hogy a csaj mennyire mufurc, olyan,mintha savanyú citromot nyalogatott volna, a pasi meg állandóan mosolyog.
Amikor még dolgoztam, akkor egyszerre indultunk. Aztán egyszer csak megtört a jég, a csajszit láttuk pocakosodni, a férje elmondta, hogy lányuk lesz és hányadik hétben jár. Még kismamaként volt egy kisebb balesetük, erről is mesélt (a férj).
Aztán megszületett a kislány, Luca, erről is mesélt(a férj). Tegnap pedig megtört a jég. Este elmentünk bicajózni, raktam be a fészerbe a bicókat, Zoli és Kende kint maradt a szomszéddal beszélgetni. Kijött a feleség is(bemutatkozott 4 év után)mosolygott, csodálattal mesélt a kis Lucáról, aki már 6 hetes.

Azt vettem észre, hogy a gyerek és a kutya a nagyvárosokban összehozza az embereket. Kutyások és gyerekesek össztartanak. (A környék kutyásai a templom előtt tartanak tracspartyt 19h körül)
Amióta Kendus van nekünk, azóta az emberek közvetlenebbek. (Bár már terhesen is hihetetlenül kedvesen, jóindulatóan viszonyultak hozzám az idegenek)Pl: volt, hogy mondtam valakinek a gyógyszertárba, hogy mennyire kell pisilnem, erre egy nyugdíjas néni, aki mögöttem állt a sorba felajánlotta, hogy a gyógyszertár felett lakik és használjam nyugodtam a mosdót.Vagy a bankba Kendussal soha nem kell sorszámot húznom, a boltba előre engednek !

Konklúzió: gyerekkel gyorsabb az ügyintézés, mosolyognak rád, kedvesek, előzékenyek veled!

2012. szeptember 11., kedd

Talán a foga?

Kendus tegnap óta erőteljesen nyáladzik, kell elé előke vagy folyamatosan kell törölni textilpelussal, volt, hogy nyálban úszott a felsőrésze.
Tegnap hajnalban indította a napot, délelőtt sok mindent elintéztünk, pl: volt fodrésznál és "Beckham"-es lett a sérója, délután a napsütésben már kicsit zebrásnak tűnt a gyerek feje. A bankban rákezdett: "Hinta palinta, ugorj Dunába", volt közönsége, megjegyezték, hogy milyen aranyos, ügyes ez a fiú!A boltba rámszólt, hogy vegyünk kettőt(de miből? mindenből?), Anya, kettőt, Anya kettőt!Számolás: egy, kettő, tíz:)
Ma normál idpben ébredt, de csak 14 körül aludt el, nyűgös volt, fáradt, de amikor lefeküdtem mellé, akkor lovagolt rajtam. Elmeséltem nekik, hogy kik alszanak már. Pl: Ata, válasz: torna, Maja, inni(Tornán találkoztak, Maja hozott neki szívószálas innivalót, most a piros gyümölcsös sió a kedvenc)vagy Mama is alszik,válasz: Csibi, cumi(Csibinek odadobta a cumiját, persze ő úgy adja elő, hogy Csibi elvette tőle, nagy franc a kiskrapek)
Álmában többször kiálja a nevem, előbb is berohantam, a szeme csukva, de ő alszik(nem mélyen, mert cuppog a cumin)
Cumi: mondtam neki, hogy odaadjuk egy babának, mert ő már nagyfiú nincs rá szüksége. Mondja, hogy babának adja, aztán elkezd nyafizni.

2012. szeptember 9., vasárnap

Kisvasutak napja

Kendus már három hónaposan járt a Vasúttörténeti Parkba, akkor még nem igazán fogta fel, hogy hol van, csak szemlélődött.
Tamáséktól kapott egy szuper , logikai fajátékot. Különböző formájú elemeket kell egy hurkapálcához hasonló rúdra tenni, variálhatóak az elemek, fejleszti a kézügyességet, Kendus nagyon szereti. Keresztelőjére Nóritól egy pakolható gőzöst kapott, ezt is szereti. Nem nézzük a Thomast a Minimaxon (Minimaxot sem nézzünk), van egy dvd  belőle, azt szívesen nézi. Mondja, hogy shi-hu-hut a következőképpen: ihuu

A Kisvasutak Napjáról láttam egy óriásplakátot, utánanéztem a neten, a program tetszett, az idő szép volt és már pénteken beharangoztam KEndunak, hogy megyünk vonatozni.
Az eseményre rengetegen voltak kíváncsiak, 3 kocsit még csatolni kellett az eredetiekhez, mert annyi kisgyerekes család gyűlt össze.
Kismarosig mentünk autóval, onnan vonattal Királyrétre(még általános iskolából voltam itt utoljára)
 Mire leparkoltunk Kendus elszunyált, a babkocsiban ezt folytatta, sőt még a vonaton is!(bombát lehetett volna mellette robbantani)
Persze 12 körül Zolinak a legfontosabb az volt, hogy mit eszünk:)Finom babgulyást ebédeltünk, az illatokra már Kendus is felébredt:)
Ebéd után az Ámulat társulat tartott meseelőadást, na ettől Kendus is ámulatba esett(nem gondoltam volna, hogy lekötik már a kisebb színházi mesedarabok, de leült a plédre és tátott szájjal figyelt, ha kellett akkor sikított, ha kellett, akkor tapsolt)
Ezután táncház volt, amiben ő is aktívan szerepelt. Időnként beszaladt a kör közepére és ott ropta, riszálta a popsiját(közönség sikerét is élvezte)
30 perces kirándulást tettünk a környéken egy hintóval, a lovak gyönyörűek voltak(Fecske és Vihar, Fecske kanca ló, Kendus felült rá!)vágtáztunk hegynek fel(Zoli kicsit megijedt, hogy a szakadékba kötünk ki), megnéztünk két tavat és egy használaton kívüli bányát is!Az erdei élményösvény nagy részét bejártuk. Börzsöny közel van a fővároshoz és jókat lehet kirándulni gyerekkel is!

2012. szeptember 8., szombat

Menő Manó torna

Tavaly már jártunk Mini Manó tornára, ez annak a folytatása. A helyszín továbbra is a Csili és a foglalkozás vezető nő sem változott csak az ár!
A héten Kende többször emlegette Atát, akivel a tornán(is)szoktunk találkozni. Mi előbb érkeztünk, de amikor meglátták egymást a fiúk nem tudtak egymással betelni.
Ha Ata felment a lépcsőn, akkor Kendus is követte(Kende még fel/lemászik a lépcsőn, így biztonságosabbnak érzi), ha Kendus elbújt az asztal alatt, akkor Ata is ezt tette. Nagyon egy hullámhosszon vannak!(Ata augusztus 20-án töltötte be a második évet)

Aztán minden elfogultság nélkül állíthatom, hogy ők ketten a legaktívabbak, legelevenebbek, legügyesebbek.
A torna felépítése a következő: elején jön a Manó és köszönti a gyerekeket, éneklés, ritka hangszereken játszik a vezető és torna. Az óra felénél előkerülnek az eszközök: trambulin, hinta, ugráló, labdák, pörgős tányér(amibe beleülnek és forognak a gyerekek), alagút. A hinta olyan mint egy lepedő csak masszívabb, ketten hintáztatjuk benne a gyereket. Kendus Atával együtt hintázott, majd miután Ata kiszállt ő még vagy 3 kört követelt magának, mást nem hagyott érvényesülni. Eg katicabogaras tárolóban voltak a kis labdák, a vezető kidobálta őket a gyerekeknek az volt a feladatuk, hogy lapáttal szedjék össze és tegyék vissza a katicabogár belsejébe. Kendus 1 felszedett és 2 kivett belőle. Jó móka volt!
Az éneklős rész már nem köti le Kendust, ő ilyenkor külön vízeken evez: felmászik a padra és meglovagolja, összatapicskolja a fali tükröt, átrendezi a termet és állandóan mozgásban van. Nagy a tér, lehet futkározni.
A héten ő volt a legügyesebb, aki gólyalábon állt, aki utánozta a madarak repülését és aki utánozta a kommandósok mozgását. A nemek aránya: 6 fiú és 1 lány
Az óra végén kap egy matricát minden gyerek, Kendus kettőt kért, legyen tartalék is itthon. Ha kérem, hogy mutassa meg milyen gyakorlatok voltak a tornán, már vetődik is a szőnyegre. Ha nem kérem, de van kedve hozzá, akkor is.

2012. szeptember 6., csütörtök

Vonzalom az autókhoz

Megfejtettem, hogy mit jelent Kendénél az "akakó" kifejezés, nem kakaó, mert azt tisztán és érthetően mondja, hanem: autó.
Rajong az autókért(nem is tudom kire hasonlít ez a gyerek?!), mindegy, hogy a járgánynak van kereke vagy ha van,akkor mennyi, van e ablaka vagy totálkár a gépjármű. Sokat örökölt Balázstól, mi még egyet sem vettünk neki vagy kapta vagy örökölte őket.
A villogós, szirénázó, távirányítós, hátra húzható autók a kedvencek. Nagy becsben tartja őket, vigyázz rájuk és csak a kiváltságos vendégek játszhatnak velük.

Ha Zoli beáll este az autókkal az udvarra, akkor ő biztos ott van és segít a vezetésben. Vannak favorizált típusok: ilyen a Trabant!!(Szécsényben láttunk, Pesten már ritkább, azóta felismeri és mondja), Matiz(Mamáé), Golf(enyém), Ford(Apáé)

Hangosan kiabál, ha kukás, tűzoltó, mentőautó jön az úton. Bevásárlóközpontokban vannak olyan járgányok,amikbe, ha bedobsz 100ft, akkor működésbe lendül, mozog jobbra-balra, előre-hátra. Pént nagy ritkán dobok be, de tudja hova kell a 100ast rakni és imitáljuk a vezetést.

Van egy kisbabája, de az nem köti le, időnként altatta, de ennyi, nem foglalkozik vele, lehet, hogy genetikailag kódolva van, hogy a fiúk a kocsikkal játszanak?!
Ha legózunk, akkor is autókat építünk:)

2012. szeptember 5., szerda

Itthon

A megunhatatlan: ugrálószőnyeg
Még Szécsényben sűrű "programokkal" írtam tele a naptáram. Olyanokkal, hogy találkozni a barátokkal, oltásra menni, fodrászhoz vinni Kendebendét, feltölteni a hűtőt, asztma vizsgálaton megjelenni, stb.
Péntek óta folyamatosan takarítok, nem tudom mikor lesz vége, de ma délutánra Kendussal együtt ledőltem. Arra ébredtem, hogy a nyálamban fekszem...........jó mélyen aludhattam.
A héten találkoztunk Lillivel és Lottival, Andival. Pankával, Marcsival, Eszterkével.

                                     
Túl vagyunk a második kullancs elleni oltáson is. Ordított, mint a sakál. A dokinénink szabin, egy másik hasonlóan kedves bácsi adta be az oltást.
Hazafelé jövet találkoztunk a védőnővel, mondom neki, hogy a nyár közepén beteg volt a fiam és most is haragos kedvében van, mert orvost látott. Erre mondja ő, hogy már vannak emlékképei!!!
Még jó, gondoltam, már neki 6 hetesen is volt, azóta gyűlöli a fehér ruhás embereket!Tegnap az asztma vizsgálaton (ahol jófej a dokinő), és engem vizsgálnak, ott is sírt. A dokinő még sztárfotót is csinált róla, mert annyira helyes ez a gyerek.........nekem mondja, én vagyok az anyja!:)

Itt lufit fúj Panka, vagy legalábbis próbálkozik
A mászóalagút még mindig sláger
Ma délután átjött Panka játszani. A homokozóban nem tudott vele barátságosan bánni, de amikor bejöttünk egymásra találtak. Pankáért jött az apukája, de a kislány mondta, hogy ő még marad egy fél órát. Hancúroztak, elfáradtak. PAnka óvja, simogatja Kendust, mellette Kende egy is vadóc, ördögpalánta, aki tele van energiával, lót-fut, esik-kel és állandóan mozgásban van.

2012. szeptember 4., kedd

2012. szeptember 2., vasárnap

Hazajöttünk

Pénteken hazajöttünk Szécsényből. Annyi új inger érte Kendust, hogy az 5 hét alatt bővült a szókincse(olyan szavakkal, mint: pipi, kutyakaki, kombájn), délutánonként nagyokat szundított. A napunk nagyjából abból állt, hogy reggeli után séta a boltba vagy Laciékhoz(Noddyzni), vagy Katihoz(hancúrozni).
Aztán fincsi ebéd(Dédi szerint vékony kisKende, ezért egyen három túrórudit, legalább azt megeszi jelszóval), alvás(aludtam vele vagy olvastam, behoztam az éves lemaradásom a Nők Lapja olvasásában), aztán délután játszótér vagy Ediékkel taliztunk vagy csavarogtunk valamerre.
Hálásak vagyunk mindenkinek, de legfőképpen Dédinek és Edináéknak, akik kényeztették Kendut. Volt, hogy a bocit összetévesztette a lóval, erre Edi kitalálta, hogy másnap menjünk lovakhoz!Kendus érzékeny, kevés embert enged magához közel és érzi ki az, aki igazán jószívvel közeledik feléje, na Edina ilyen volt. Megfogta a kezét és ment vele, tudta(m), ha vele van, csak jó történhet. Annyiszor emlegeti!

Pénteken még tartott az energiatartalékom, mert Kendu Anyánál maradt mi Ronival kitakarítottuk a konyhát, kisfürdőt, függönyöket raktunk fel és egyéb apróságokat megszabadítottunk a réteges portól.
Szombaton már kezdtem látni a végét, de ma reggelre rájöttem, hogy tévedtem. Nem hajt a tatár, de szeretem, ha minden a helyén van. (nem zsákokban kell keresni a zoknit és dobozokon keresztül kell a közlekedni a kijelölt útvonalon)Tegnap már főztem, mert drága a rendelt kaja.
Mesterek:)
Ma Zoli és Öcsi 9-15.20 fújta a szekrény elemeit(mert besárgult)és szerelte. Legalább 4szer sikerült fordítva felrakni a tükröt. Megjegyezték, hogy tutira nem mennek bútor összeszerelőnek az Obiba.
Még a héten folyamatosan jönnek a munkások, de már csak apróságok vannak hátra.

Kendus névnapjára(előrehozott)kapott egy kis, színes házikót. Általában udvarokon használják, de kb. 1 hónap múlva jön a rossz idő és úgy gondoltam, hogy jobb helye lesz a szobában.
Amikor meglátta nem tudott betelni vele, kinyitotta az ajtaját, szellőztetett és nem akar kijönni. Zoli még gumiszőnyeget is rakott burkolatként:)

2012. szeptember 1., szombat

Meglepetés bejegyzés :D

Anya megjegyeztette Roni laptopján az e-mail címét és a jelszavát, ezért hát azt gondoltuk megmutatjuk mennyire jól érzem magam Judit mamánál :))))

Nagyon tudok pózolni a webcamerának ;)